Секретар Бјелић у Бриселу представио досадашње резултате Покрајинске владе

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић учествује, током среде и четвртка, 31. маја и 01. јуна 2017. године, у другом заседању Заједничког консултативног одбора Европског комитета регија и Републике Србије, а у оквиру форума ”Дан проширења ЕУ” коју организује ова ЕУ институција, где је током првог дана представио досадашње резултате покрајинске администрације кроз ЕУ пројекте, као и генерални допринос АП Војводине европским интеграцијама Републике Србије.

Досадањши резултати оцењени су као веома успешни, узимајући у обзир да је АП Војводина искористила више од 90% расположивих средстава кроз различите ЕУ пројекте у вредности од више од сто милиона евра.

Приликом свог излагања секретар Бјелић се осврнуо и на актуелне проблеме, везане за ограничавајуће административне капацитете и истакао да „покрајинска администрација активно ради на њиховом унапређењу, чему  сведочи и нова генерација полазника специјалистичког куса који спроводи секретаријат, а који је намењен подизању административних капацитета посебно на локалном нивоу“.

Истичући важност пројеката на локалном нивоу, он је нагласио да секретаријат активно ради на већој координацији локалних канцеларија за економски развој како би се допринело убрзаном развоју локалних самоуправа.

Од посебне важности је и чињеница да ће се наредна седница Заједничког консултативног одбора одржати крајем године у Новом Саду.

Председавајући одбора Димитрос Калогеропулос, представник Европске комисије генералног директората за проширење, Христос Макридис, заменик шефа одсека за србију из генералног Директората за суседску политику и преговоре о проширењу, као и остали учесници поздравили су напоре које локалне и регионалне власти у Републици Србији предузимају на путу европских интеграција.

Амбасадорка Републике Србије при ЕУ, Ана Хрустановић поздравила је присутне и изразила задовољство због препознатих напора наше земље од стране представника ЕУ.

На маргинама форума у Бриселу, покрајински секретар Огњен Бјелић се састао са различитим представницима ЕУ, између осталог са известиоцем Европског парламента.