Секретар Бјелић присуствовао отварању Дунавског бизнис форума

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас свечаном отварању петог „Дунавског бизнис форума“ у Новом Саду, који представља дводневни скуп посвећен Дунавској стратегији, документу Европске комисије чији је циљ да се у ширем региону који повезује Дунав, повежу људи, идеје и тржиште и тако се обезбеди привредни и друштвени просперитет.

Форум је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а на пленарној седници чија тема је била „Дунавска стратегија и позитивна искуства и очекивања“, учесницима су се обратили и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, и Франц Шаусбергер, председник Асоцијације европских регија – вођа радне групе за Балкан.

Председник Покрајинске владе је на отварању Форума рекао да је протеклих десет дана обележило много добрих вести и за Нови Сад, за Покрајину и за целу нашу земљу, а да је међу тим вестима у првом плану то да је Град Нови Сад понео титулу европске престонице културе за 2021. годину. Председник Мировић је још једном честитао градоначелнику Милошу Вучевићу на великом успеху, нагласивши да је тај успех подстицај и за све оно што је тема Дунавског бизнис форума – Дунавска стратегија и њена четири стуба: чвршће повезивање унутар региона, његово јачање, заштита животне средине и рад на свеукупном просперитету целог региона.

Рекавши да је срећа живети уз Дунав, реку која се с разлогом назива најинтернационалнијом реком, европском речном магистралом и најлепшом европском улицом, председник Мировић је истакао да је много области у којима региони са обала Дунава могу заједнички да раде.

– Уколико ускладимо развојне пројекте, имамо шансе за нове инвестиције, за нова радна места, можемо заједнички да допринесемо свему што је за Дунав везано – боље се борити против поплава и суша, решавати заједно еколошка, саобраћајна, трговинска и питања опште безбедности – нагласио је председник Покрајинске владе.

Градоначелник Вучевић је рекао да Дунавски бизнис форум представља одличну прилику за сарадњу јавног и приватног сектора, нагласивши да се само кроз заједничко наступање и уједињењем око добрих идеја и пројеката, кроз сарадњу јавног и приватног сектора, може поправити и привредни амбијент и свеукупни амбијент у нашој држави и друштву.

Организатори Дунавског бизнис форума су своју годишњу награду, „Дунавски цвет“, доделили Граду Новом Саду и уручили је градоначелнику Вучевићу. Награда је уметнички рад Миливоја Унковића, а додељује се за развитак и просперитет Дунавског региона, за регионалну сарадњу, отвореност људи, идеја и тржишта за афирмацију европских вредности и стандарда.

Овогодишњи Дунавски бизнис форум окупља представнике 14 европских земаља из слива Дунава, чини га низ панел дискусија, а одржава се уз подршку Покрајинске владе. Организују га „Медиа Инвент“, Институт европских региона из Салцбурга, Привредна комора Војводине, Привредна комора Србије и Универзитет у Новом Саду.