АП Војводина преузела улогу председавајућег Скупштине регионалне сарадње ДKМТ

На данашњој онлајн седници Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДKМТ, која постоји готово две и по деценије, Војводина је поново преузела улогу председавајућег овом регионалном асоцијацијом.

У наредних годину дана председник Покрајинске владе Игор Мировић ће председавати Регионалном сарадњом ДKМТ, а у његово име председавање је преузео покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић од председника Генералне скупштине жупаније Бач-Кишкун Ласла Ридега из Мађарске који је до сада био на овој функцији.

Еврорегија Србије, Мађарске и Румуније ограничена рекама Дунав, Криш, Мориш и Тиса, подсетио је Софић, има циљ да подржава и подстиче заједничку сарадњу у реализацији културних, инфраструктурних и других вредних пројеката.

„Председавања овим видом регионалне сарадње за нас представља посебну част и прихватамо је као израз огромног поверења наших партнера из Мађарске и Румуније“, истакао је ресорни секретар и посебно захвалио професору Ридегу на његовом личном доприносу афирмацији ове регионалне платформе и јачању прекограничног партнерства.

Приликом сумирања досадашњих резултата сарадње Еврорегије ДKМТ, секретар Софић се посебно осврнуо на важност пројекта прекограничне сарадње Мађарска– Србија оствареног у оквиру пројекта “Разнобојна сарадња” – (Colourful cooperation), укупне вредности близу четири милиона евра, у којој је успешно учествовао ресорни секретаријат, те пројекат Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај – „Унапређење саобраћајних веза“ (Dream Railway), вредан 3,6 милиона евра.

„Све покрајинске институције су увек настојале да буду одговоран и поуздан партнер, како би се остварила добра координација пројектних активности, обезбедила добра међусобна комуникација међу партнерима и постигао добар и повољан крајњи резултат за кориснике, грађане или актере из света бизниса“, нагласио је Софић.

Током данашњег заседања он је указао да покрајина Војводина својим институционалним, креативним и финансијским капацитетом може успешно одговорити свим изазовима и задацима које подразумева председавање оваквом реномираном формом регионалне сарадње. Он је нагласио да је то, пре свега, у интересу јачања добросуседских односа између три државе и друштвено-економског развоја њихових регионалних јединица, које сличне или исте развојне проблеме лакше могу решавати заједничким наступом и оријентацијом према још чвршћем повезивању и сарадњи у новом развојно-буџетском периоду 2021-2027.

Председник Генералне скупштине жупаније Бач-Кишкун Ласло Ридег је указао да упркос изазовима које је наметнула пандемија сарадња Еврорегије ДКМТ је била успешна.

„Један од наших циљева био би окренут и обезбеђивању једнаких шанси у стручном усавршавању омладине. Желимо да сви млади без обзира на националну припадност или социјалну позадину остваре свој пуни потенцијал“, истакао је Ридег и додао да активним учешћем у припреми нових стратешких пројеката можемо постићи сарадњу која је на добробит свих нас и пожелео успех Војводини за време председавања.

Председник Савета жупаније Тимиш Алин Ника је истакао да ова асоцијација треба да настави да реализује циљеве које је од почетка зацртала, а тиче се неговања сарадње у циљу боље будућности наших народа.

„Очекујем интензивирање сарадње и доношење конретних предлога који треба да убрзају реализацију наредних заједничких пројеката у циљу бољег повезивања наших народа и унапређивања њиховог живота“, рекао је Ника и предложио да једна од наредних активности буде и одржавање форума привредника у оквиру сарадње ДКМТ.