Председник Мировић и секретар Бјелић примили амбасадорку Румуније

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадорка Румуније у Републици Србији Њ.Е. Јоана Кристина Попа (Oana Cristina Popa), сагласили су се приликом данашњег сусрета да постоје бројне могућности да се актуелизује сарадња између покрајине Војводине и жупанија у Румунији.

Председник Мировић је у разговору истакао да континуирано пријатељске и добросуседске односе Србије и Румуније треба искористити и на практичном плану, за даље јачање сарадње између двеју држава и њихових регија.

Мировић и Попа су се сагласили, да поред економске сарадње, могућности за сарадњу постоје у реализацији заједничких регионалних пројеката у оквиру ИПА програма, и то у оним областима које су од интереса за грађане АП Војводине и румунских регија, као што су: заштита животне средине, водоснабдевање, заштита од поплава, отварање граничних прелаза, те програма који подстичу локално-економски развој општина.

Саговорници су се у разговору дотакли и положаја националних мањина у АП Војводини. Председник Мировић је истакао да је нова покрајинска администрација за кратко време успоставила контакт са представницима свих националних савета у Војводини, међу којима је и румунски, и да је отворена за договоре у решавању свакодневних проблема које имају у раду. Нагласио је још да је, на заједничкој седници Владе Србије и Покрајинске владе, договорено да се постепено повећавају издвајања за институције националних мањина, како би се достигао ниво издвајања из 2014. године.

Амбасадорка Јоана Кристина Попа истакла је да Румунија подржава Србију на европском путу, и оценила да је недавни сусрет премијера Србије и Румуније доказ све бољих односа двеју земаља. Она је још додала да је АП Војводина добар пример мултикултуралности. Попа је изразила и задовољство због тога што су Нови Сад и Темишвар понели титулу престонице културе 2021. Како је навела, то даје додатни простор да се и на пољу културе интензивира сарадња, кроз повезивање театара, музеја, универзитета и друго.

Пријему у Покрајинској влади присуствовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.