Александар Софић: Оснаживање веза између Србије и Српске на свим институционалним нивоима

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић боравио је на Златибору, где се одржава дводневна конференција „Мост“, студената Републике Српске и Србије, у организацији Удружења студената Републике Српске из Новог Сада.

Конференцију је отворила председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Она је том приликом поручила да су иницијативе удруживања младих са различитих универзитета темељ за одржавање здравих веза са институцијама где ће се чути нове перспективе, те да то треба да буде путоказ за све наредне генерације студената.

Поздрављајући студенте, ресорни секретар Софић истакао је да је окупљање студената под називом „Мост“ израз чврсте решености да се међусобне везе континуирано развијају на свим пољима, укључујући и висок ниво сарадње међу студентима и њиховим асоцијацијама.

„Охрабрујућа је чињеница да сарадња Србије и Српске протеклих неколико година иде узлазном путањом, а посебан импулс свестраним везама даје и активно учешће младих генерација у узајамном неговању пријатељског и братског односа међу припадницима српског народа. Због тога нас посебно радује чињеница да данас oкo 7.000 студената из Републике Српске студира на Новосадском универзитету са потпуно равноправним статусом као други студенти из Србије“, истакао је Софић.

Он је подсетио на то да пресудан допринос изузетним односима даје пре свега недвосмислен правац политике два највиша државна руководства, али и да покрајинске институције у оквиру својих финансијских могућности системским мерама континуирано подржавају бројне пројекте директног повезивања.

„Покрајина Војводина увек је настојала да помогне нашем братском народу. У протеклих неколико година развили смо бројне механизме како бисмо што ефикасније реализовали Протокол о сарадњи потписан 2017. године. Проширили смо капацитет деловања покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону. Скупштинска сарадња је на изузетном нивоу. Године 2018. Покрајинска влада донирала је санитетско возило за потребе примарне здравствене заштите Општини Сребреница, а прошле године финансирали смо изградњу три мултифункционална спортска терена у општинама Модрича, Рибник и Зворник. Наравно, исказали смо солидарност у пружању помоћи када су ванредне ситуације у питању и усмерили 12 милиона динара за санацију земљотресом погођене општине Костајница“, казао је Софић.

Секретар је поручио младима да ће Покрајина Војводина преко својих институција у стратешким пројектима са Републиком Српском заузимати истакнуто место, при чему ће сарадња у оквиру програма из области образовања и студентског повезивања бити посебно подржавана.