Секретар Бјелић присуствовао пријему високе делегације немачке савезне покрајине Хесен

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, примио је данас вишечлану делегацију савезне немачке покрајине Хесен, коју су предводили премијер Хесена Фолкер Буфије и председник Парламента ове покрајине Норберт Картман.

Према речима Мировића, посета делегације на овако високом нивоу је изузетна прилика да се разговара о унапређењу досадашње сарадње са покрајином Хесен, и нагласио да подаци о досадашњим улагањима немачких компанија, као и сарадња парламената две регије, отварају простор за ближу институционалну међурегионалну сарадњу АП Војводине и савезне покрајине Хесен.

Покрајинска влада веома је заинтересована да има разгранате односе са најразвијенијим регионима, међу које свакако спада и Хесен. Мировић је рекао да нова Покрајинска влада, у сарадњи са Владом Србије, синхронизовано ради на побољшању услова за привлачење инвестиција и предложио сарадњу привредних комора и развојних агенција ради квалитетније промоције потенцијала које Војводина има, као и подстицаја оним активностима којима се обезбеђује убрзани привредни раст.

Премијер Хесена Фолкер Буфије изразио је спремност да се сарадња унапреди у практичном смислу, позвао да се представе у Хесену и изнео да Војводина има добре изгледе да нађе нове инвеститоре из ове покрајине. Такође, позвао је представнике АП Војводине да се придруже у заједничким активностима Хесена у Бриселу, у којима учествују региони из пет земаља.

Саговорници су се сложили да и у областима културе и спорта има места за сарадњу. У том смислу, представници савезне покрајине Хесен рекли су да су веома заинтересовани да подрже и учествују у пројектима Нови Сад – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница 2019. године.

У неформалном делу данашњег сусрета у Покрајинској влади учествовали су, као члан делегације Хесена, Драгослав Степановић, наш прослављени фудбалер, који је био тренер Фудбалског клуба „Ајнтрахт Франкфурт“, који је Душану Мијићу и Драгославу Вуковићу из руководства Фудбалског клуба „Војводина“ уручио позивницу да омладинска екипа фудбалера из „Војводине“ дође у госте немачком клубу.

Састанку су присуствовали и амбасадор СР Немачке у Србији Аксел Дитман, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, шеф Посланичког клуба „Александар Вучић – Србија побеђује” у Скупштини АП Војводине Миленко Јованов, шеф Посланичког клуба Социјалистичке партије Србије проф. др Павле Будаков, шеф Посланичког клуба Савеза војвођанских Мађара Ленка Ердељ и посланици Парламента Хесена.