Потписан документ о сарадњи између АП Војводине и Дистрикта Штутгарт

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Већа Дистрикта Штутгарт Волфганг Рајмер, потписали су данас Изјаву о намерама о сарадњи између АП Војводине и Дистрикта Штутгарт.

Потписници су се сагласили да ће постојеће добре односе између АП Војводине и Дистрикта Штутгарт, интензивирати посебно у областима пољопривреде и образовања, али и регионалног и руралног развоја, као и успостављања снажнијег партнерства између локалних самоуправа и размени запослених.

– Циљ нам је да сарадња са овим економски најснажнијим дистриктом Баден-Виртемберга буде још конкретнија и практичнија са што више резултата, и да постојећи ниво сарадње унапредимо и подигнемо на виши ниво – рекао је председник Мировић.

Он је подсетио да се немачке компаније налазе при самом врху страних директних инвестиција у АП Војводини и да укупно у Републици Србији запошљавају готово 60.000 радника, што показује колико је значајан немачки привредни допринос Србији.

Председник Мировић је нагласио да Баден-Виртемберг и Дистрикт Штутгарт представљају једну од најразвијених области у Европи, те да ће се ова сарадња реализовати и интензивирати у наредних седам година. То представља изузетну шансу за Републику Србију и АП Војводину, за наше развојне потенцијале и ту шансу ћемо искористити.

– Оно што је Баден-Виртемберг за СР Немачку то је АП Војводина за Републику Србију – казао је председник Већа Дистрикта Штутгарт Волфганг Рајмер данас у Покрајинској влади, и додао да Немачка има изузетне трговинске односе са Републиком Србијом које ће унапредити разменом искустава индустријских и привредних комора и свих других области од заједничког интереса две регије.

Дистрикт Штутгарт је један од четири административна дистрикта у Баден-Виртембергу, седиште је компанија попут Даимлера, Поршеа, Боша и једна је од водећих економских области у свету.

Данашњем догађају присуствовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.