Убрзан развој за Војводину и Србију

Заједничка седница Владе Републике Србије и Покрајинске владе Војводине, на којој су, након разматрања више од 20 тачака дневног реда, договорене конкретне активности на више пројеката од значаја за развој Војводине, одржана је 22. октобра 2016. године у Покрајинској влади.

На седници, на којој је учествовао и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огнејн Бјелић, су одређени заједнички циљеви и рад на пројектима од националног, регионалног, али и од значаја за свих 45 локалних самоуправа на територији Војводине, посебно за мање развијене општине.

У обраћању након седнице, премијер Србије Александар Вучић и председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавили су да се на озбиљан и одговоран начин заједнички приступило решавању проблема грађана Војводина.

Премијер Вучић рекао је да су донете одлуке о више конкретних пројеката, чија реализација креће одмах. Он је истакао да ће у Војводини да се живи много боље, зато што ће сви бити одговорнији и поручио да се људи у покрајини не деле на оне који мисле да им је неко нешто узео и на оне друге.

– Прва два милиона евра, за саобраћајницу „Ипсилон крак“ су већ пребачена. Наставићемо његову даљу изградњу, која у целини кошта око 25 милиона евра и завршићемо га. Данас смо пребацили и део новца Новом Саду за уређивање централних градских делова, што је део припрема за европску престоницу културе. Уз то, у републичком буджету за 2017. планираћемо и четири милиона евра за нову зграду РТВ – прецизирао је премијер Вучић.

Донета је и одлука, да се реновира око 100 образовних објеката, а у то ће бити улажено 1,9 милијарди динара, у поједине чак и 700.000 евра. На седници је било речи и о финансирању АП Војводине где је речено да ће Закон финансирању Војводине ће бити донет и да 55,6 милијарди у покрајинском буџету износи око седам посто од 789 милијарди динара предвиђених расхода републичког буџета.

Председник Мировић истакао је да је Покрајинска влада данас добила снажну подршку Републичке владе.

– Ово је велики дан за Војводину, јер желимо да Војводина предњачи, да учествује у комплетном моделу који се тиче реорганизације целе земље, посебно у делу јавних финансија. И данас је ствар доведена до прецизних детаља и сигуран сам да ћемо у свих 20 области о којима смо разговарали имати и конкретне резултате. Задужили смо покрајинске секретаре, а председник Владе министре и своје сараднике, да у овим важним пројектима заједнички раде – рекао је Мировић и изразио уверење д ће план који је изнет бити и спроведен иако је оцењен као веома амбициозан.

Мировић је рекао да ће средства која ће се користити за изградњу Клиничког центра Војводине или за системе за наводњавање, која ће по природи ствари, бити највише употребљена у Војводини – то су средства целе Србије.

Након седнице две Владе, а поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, одржана је војна парада на Београдском кеју, којој су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, председник Владе Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Свечаности у Новом Саду су присуствовали и представници највишег државног, покрајинског, градског, војног руководства и верских заједница.