Војвођанско-мађарски форум: Добри политички односи основ за успешну привредну сарадњу

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић поручио је у четвртак, 18. маја 2017. године, на свечаном потписивању тројног уговора о сарадњи између Привредне Коморе Војводине, мађарско-српске трговинске и индустријске коморе и мађарско-српског пословног савета, у оквиру Војвођанско-мађарском Форума, да су „односи Србије и Мађарске најбољи у последњих десет година и да је то директно резултат великог залагања, добрих међусуседских односа и заједничког рада две државе да би се то постигло“.

„Мађарска је веома значајан инвеститор у нашој земњи и ми врло добро знамо да су мађарске компаније спремне и на даља улагања, посебно у Војводини“, рекао је секретар Бјелић и додао:  да је изузетно поносан на веома успешну и значајну сарадњу између две државе и то кроз конкретан пример прекограничне сарадње у оквиру ИНТЕРЕГ- ИПА програма 2014-2020.

„Као јасан пример, подсетићу да смо ми недавно изашли у јавност и саопштили у Покрајинској влади да је, у оквиру Стратешког позива INTERREG-IPA Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, у вредности од преко 28 милиона евра, Војводини одобрено свих пет поднетих великих, стратешких пројеката. То је огроман успех“, рекао је Бјелић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је данас, на отварању Војвођанско-мађарског пословног форума, изјавио да су у последњих неколико година, посебно од 2012. године, значајно напредовали пре свега политички односи између Србије и Мађарске и да су данас, по општој оцени, најбољи у историји, те да се тиме створио темељ и добар оквир и за развој привредних односа.

„То показују и бројке. Размена предузећа из АП Војводине са фирмама у Мађарској је у прошлој години достигла скоро 500 милиона долара и већа је за 6,1 одсто у односу на претходну годину. Од тога, 275 милиона долара чини извоз предузећа из Војводине у Мађарску и он је у порасту скоро за четвртину. То су веома значајни показатељи који говоре о томе да је сарадња на високом нивоу, али да ту не смемо стати. Морамо дати један додатни замах и подстицај тој сарадњи. Србија је добро место за улагање и ми смо у Војводини основали Развојну агенцију која ће додатно подстицати инвестиције. То је нов инструмент у привлачењу и домаћих и страних инвестиција и верујем да ће у догледном периоду и то дати додатне резултате“, рекао је Милићевић.

На отварању Војвођанско-мађарског пословног форума обратила се у уводној речи и др Петра Пана, помоћница министра за економске односе са иностранством у Министарству спољних послова и трговине Мађарске, амбасадор Мађарске у Србији др Атила Пинтер, као и и Мр Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, шумарство  и водопривреду АП Војводине, Жанет Олах, генерална директорка Мађарске националне трговинске куће, Тамара Јуренић, извршна директорка  Развојне агенције Србије (РАС), Наташа Бајић – Павичевић, директорка Развојне агенције Војводине, Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, Предраг Михајловић, председник Извршног одбора, ОТП Банка Србија, Гал Керменди, председник Мађарске асоцијације иновативних кластера и Миклош Јојарт, извршни потпредседник Мађарско-срспке трговинске и индустријске коморе.