Унапређивање сарадње наше покрајине и Француске

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас економског саветника у Амбасади Републике Француске Жан Пјер Гастоа (Jean-Pierre Gastaud), и представницу француске компаније ИЕЛ у Србији Наташу Лазаревић са којима су разматрани потенцијали за инвестиције у Војводини, као и могућности пројектне сарадње у областима обновљивих извора енергије, односно геотермалних извора, као и области унапређивања пољопривреде.

Компанија ИЕЛ бави се производњом електричне енергије, изградњом ветропаркова и соларних електрана, коришћењем биомасе као енергента, као и постројењима за пречишћавање отпадних вода. Економски саветник у Амбасади Републике Француске Жан Пјер Гастоа нашу покрајину види као потенцијал вредан улагања француских компанија као што је ИЕЛ, али и инвеститора из осталих француских регија, поготово регије Рон-Алпи као једне од најразвијенијих европских регија, која има највеће могућности у погледу сарадње на свим пољима.

Унапређивање саветодавног рада пољопривредних служби у оквиру студијских путовања и семинара изведених на искуствима стручњака из Француске биће почетак активности на плану наше сарадње. Исто тако помоћ у успостављању стандарда битних за излазак на тржиште европских земаља, биће један од задатака који ћемо заједнички обавити, истакнуто је овом приликом.

Договорено је да ће надлежни секретаријати у сарадњи са покрајинским институтима, Нафтном индустријом Србије, те Рударско геолошким факултетом бити укључени у ову сарадњу, која најпре подразумева одабир конретних пројеката који ће бити реализовани.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и испред Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу подсекретар Небојша Војновић и помоћник Небојша Дракулић.