Покрајински секретар Бјелић посетио општине Србобран и Врбас

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетиоје данас општине Србобран и Врбас, где је са председницима тих општина Нешком Честићем и Миланом Глушцем одржао радне састанке.

Секретар Бјелић је овом приликом поручио да свака општина у Војводини у наредних годину дана мора припремити десет предлога пројеката, та да све очекује интезиван рад на пројектима који ће бити финасирани из екстерних извора, а Покрајинска влада ће пружити подршку и помоћ у том процесу.

Секретар Бјелић представио је циљеве рада Секретаријата и очекивања од локалних самоуправа у наредном периоду, где је истакао да је циљ секретаријата ревидирање стратегија развоја и акционих планова по локалним самоуправама као и повећање апсорпционих капацитета локалних самоуправа и канцеларија за локални економски развој.

– Свака општина има своје специфичности и треба да одреди који су приоритетни истратешки пројекти, а који се односе на економски и рурални развоји, опремање индустријских зона, инфраструктуру или енергетску ефикасност, као и пројекте из области здравства, социјале заштите, заштите животне средине, туризма и образовања – рекао је секретар Бјелић.

По његовим речима општине треба да раде и на пројектима из области енергетске ефикасности и да попишу све објекте од значаја, као што су школе, вртићи, домови здравља и болнице, који могу да се уврсте у те пројекте.

Секретар Бјелић је позвао све општине да се укључе у пројекте енергертске ефикасности, и нагласио да је пре два дана расписан позив за прекограничну сарадњу са Мађарском, где ће бити на располагању око 21 милион евра и да општине треба да кандидују пројекте.

На састанцима је инстакнута потреба за побољшањем међуопштинске сарадње које заједно могу да конкуришу при европским фондовима, као и сарадња са свим нивоима власти, и сарадња са канцеларијама за локални економски развој које треба да буду на услузи свим грађанима, привреди и општинској власти.

Председник Општине Врбас је истако као приоритетне пројекте изградњу индустријских зона у Куцури и Савином Селу, док је председник општине Србобран рекао да ће се та општина базирати на пројекте у области пољопривреде и руралног развоја, као и развоја туризма.