Четврти радни састанак са представницима Развојне агенције Бач-Кишкуна

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић присуствовао је 15. децембра 2016. године, четвртом радном састанку са представницима Развојне агенције жупаније Бач-Кишкун, који са представницима покрајинских секретаријата усаглашавају пројекте у вези прекограничног програма Мађарска-Србија.

Како је овом приликом рекао помоћник Дракулић сама чињеница да је ово четврти радни састанак, говори у прилог томе да има помака и напредка у сарадњи, што указују и информације од колега из покрајинских секретаријата који су партнерски укључени у ове пројекте.

Састанци у вези генерисања пројеката у оквиру прекограничне сарадње Србије и Мађарске, треба да допринесу конкретизацији пројектних предлога, као и даљих корака у њиховој реализацији и аплицирању при европским фондовима.

На састанку, који је одржан у Покрајинској влади, присуствовао је и заменик градоначелника Кишкунхалаша Даниел Фаркаш, а учествовали су представници Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, у вези са пилот пројектом производње соларне енергије, као и представници Покрајинског секретаријата за културу, јавно инфомисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за здравство, Развојне агенције Срем, Железница Србије и Агенције Алма-Монс.

Пројекти о којима се разговарало везани су за туризам, заштиту животне средине, културно наслеђе, управљање водама, обновљиве изворе енергије, као и пројекте везане за железнички и друмски саобраћај.

Нови програм прекограничне сарадње између Мађарске и Србије траје до 31. јануара 2017. Године, а средства обезбеђена од стране Европске Уније износе око 65 милиона евра, док укупни буџет програма износи око 77 милиона евра.