Бјелић: очекујем од Апатина да има 10 нових пројеката у наредних годину дана

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и помоћник секретара Јован Подрашчанин, посетили су у петак, 02. септембра 2016. године, општину Апатин где су разговарали са председником општине, Радивојем Секулићем, о изради пројеката из области привреде, пословне или комуналне инфраструктуре за чију ће израду секретаријат пружити помоћ и посредовати приликом аплицирања код европских фондова.

Секретар Бјелић је истакао да је циљ секретаријата да свака општина има припремљених 10 пројеката са којима ће моћи да конкуришу за средства из европских фондова, јер како је додао, буџети на локалном и покрајинском нивоу ће бити све мањи и неопходно је окренути се екстерним изворима финансирања.

,,Свака општина ће добити задатак да у наредних годину дана припреми 10 пројеката за финасирање.Реч је локалним развојним пројектима чији ће критеријуми бити ускоро дефинисани.Секретаријат ће учествовати у прикупљању документације, издавању грађевинске дозволе, где је то потребно, изради студија изводљивости, све како би што лакше и што пре могли да аплицирамо за средства из фондова европске уније“, изјавио је Бјелић и додао да ће тај задатак имати свака општина, јер је у плану израда 450 пројеката.

“Битно је да не губимо време, наши партнери из иностранства нас уверавају да ће бити издашни у издвајању средстава”, рекао је Бјелић.

Покрајински секретар је још додао да је поред израде пројеката један од циљева секретаријата и стратегија развоја акционих планова по локалним самоуправама и њихово усклађивање са програмом развоја АП Војводине.

Председник општине Апатин, Радивој Секулић је истакао да са овим састанком Покрајинска влада и Секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу показују вољу и намеру да учествују у развоју општине Апатин.

,,Посветићемо посебну пажњу развојним пројектима и на ових десет за које постоје одређене гаранције о финансирању биће додато још толико, јер смо у смислу пројектовања већ подузели бројне кораке ка привредном развоју општине Апатин“, изјавио је Секулић.
 
Састанку су поред делегације секретаријата присуствовали и представници општинске управе као и Кластера привредника општине Апатин.