Положен камен темељaц за Српски културни центар у Морахалому

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас полагању камена темељца за Српски културни центар у Морахалому, у Мађарској.

Културни центар гради се у склопу пројекта „Colorfull Coopеration“ кроз ИНТЕРРЕГ-ИПА програм прегограничне сарадње Мађарска-Србија. Пројекат се реализује у организацији Еврорегионалне агенције ДКМТ у циљу развоја свеобухватне културне и туристичке стратегије за цео мађарско-српски погранични регион, те је у плану изградња објекта исте намене и на суботичком Палићу.

„Изградњу Српског културног центра у Морахалому, чији камен темељац данас постављамо, морамо третирати управо као један од пројеката који је настао као израз усаглашавања наших међусобних потреба у чијој основи је обострана спремност да интензивирамо сарадњу у пограничним срединама у интересу наших грађана,“ поручио је Бјелић и истакао да реализација оваквих међународних пројеката не би била могућа без финансијске подршке Европске уније и политичке атмосфере узајамно добрих билатералних односа између Србије и Мађарске на највишем нивоу.

Вредност пројекта чији је водећи партнер у нашој земљи Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, износи 3,7 милиона евра, обезбеђених из европских фондова.

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије Бранко Ружић истакао је да је овај пројекат, вредан пажње, још један показатељ јачања добрих односа Мађарске и Србије.

„Истовремено, показано је да су покрајинске и локалне власти спремне да на најбољи начин усмере средства из ЕУ фондова у пројекте који спајају људе и јачају пријатељске везе два народа“, рекао је министар Ружић.

Градоначелник Морахалома Золтан Ногради је казао су будући културни центри у Морахалому и на Палићу заједничке тачке развијање сарадње нарочито у областима културе и туризма. Такође, како је Ногради истакао, ти културни центри су нека врста амбасадора култура и уједињених интереса у поштовању српске и мађарске мањине у овом пограничном подручју.

Полагању камена темељца у Морахалому, присуствовали су председник „Edj Masert“ удружења Феликс Дука, државна секретарка за регионални развој у Влади Мађарске Витајош Естер Жужа, представници Еврорегије ДКМТ и друге високе званице.