Додељени сертификати полазницима програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић рекао је данас на додели сертификата полозницима Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, која је одржана у Ректорату Универзитета у Новом Саду, да Покрајинска влада и надлежни секретаријат подржавају сваки вид едукације и усавршавања, а искуство је показало да у овој области имамо мањак едукованих карова.

– Омогућили смо полазницима, да прођу обуку која ће их упутити на који начин да сагледају политике Европске уније. Као покрајински секретаријат, подржали смо овај пројекат, јер желимо да у наредним годинама имамо образоване кадрове који су прошли овакву обуку, разумеју европске процесе и оспособљени су да привуку средства из европских фондова – истакао је подсекретар Војновић.

По његовим речима добро је што имамо кадрове који желе да улажу у себе и своје образовање и који су спремни да улажу у друштво чији су чланови.

– Ви сте генерација људи који Србију треба да приближе савременим токовима и треба да тражите и проналазите одговоре на питања која носи управљање пројектним циклусом, као што су изградња капацитета, умрежавање и развојни програми Европске уније – нагласио је подсекретар Војновић и додао да су полазници овог специјалистичког програма успешно усвојили релевантна знања и вештине којi ће им омогућити да активно учествују у процесима европских интеграција, а посебно кроз процес активног управљања европским фондовима, са циљем регионалног развоја Војводине.

Директорка Фонда „Eвропски послови# Видосава Ендерић је овом приликом рекла да је ово други циклус обуке који је организовао Фонд „Европски послови“ АП Војводине у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду уз подршку Покрајинске владе, а полазници овог програма су запослени у локалним самоуправама, покрајинској администрацији, развојним агенцијама и другим инсистуцијама.

– Други циклус обуке је завршило 30 полазника који су оспособљени да примене стечена знања и подигну капацитет у апсорпцији европских средстава у својим срединама – рекла је директорка Ендерић.

Свечаној додели сертификата присуствовали су и проректорка за међународну сарадњу проф. др Сања Стојановић, као и координатор Програма проф. др Саша Бошњак. Овај Специјалистички програм, који је трајао од 8. априла ове године, обухватио укупно 195 наставних часова организованих кроз 6 радних модула.