У току имплементација ЦРМ информационог система у 10 општина Војводине

Током радне посете граду Зрењанин, подсекретар покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Дарко Миланковић и помоћница Видосава Ендерић састали су се са градоначелником тог града Симом Салапуром и сарадницима.

Миланковић и Салапура разговарали су о техничким условима неопходним за имплементацију ЦРМ система а Зрењанин је једна од 10 локалних самоуправа у којој се реализује пилот пројекат дигитализације локалних самоуправа, који је проистекао из заједничке сарадње Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Канцеларије за ИТ и еУправу.

Подсекретар Миланковић истако је да су досадашње постојеће апликације показале велике бенефите по грађане, нарочито у време кризе изазване пандемијом вируса Ковид19, те да ће ЦРМ систем бити још једна олакшица у комуникацији између грађана и институција као и да је приоритет примене оваквих решења брз одговор локалне самоуправе на захтеве грађана и привреде.

Систем ЦРМ омогућава примање и слање информација путем различитих канала комуникације као што су електронска пошта, телефон, смс порука, писарница-документ, гласовна порука ван радног времена, те праћење послатих предмета и упита.Такође, преглед одговора свих служби које се баве решавањем предмета, могућност умрежавања свих докумената једног клијента и аутоматско креирање предмета као и многих других опција које поједностављују рад са клијентима путем креирања јасних процедура за пријаву и решавање проблема грађана.

„Обишли смо Сомбор, Сремску Митровицу, Стару Пазову, Бачку Палнку, Срборан и Зрењанин, што је шест од десет локалних самоуправа које су се пријавиле за успостављање ЦРМ система како би испратили процес имплементације. Захваљујући доброј организацији представника ових општина технички услови су испуњени и све се одвија по плану а у блиској будућности очекујемо конкретне бенефите система, како за грађане тако и за запослене у јавној управи“, навео је Миланковић и истакао да ће се по евалуацији успешности система у првих десет пилот општина, ЦРМ решење уводити и у остале општине Војводине.

Помоћница Ендерић указала је на значај дигитализације истакавши да је то главна тема региона и нашег окружења. „Реализацијом сарадње Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Канцеларије за ИТ и еУправу имплементира се пројекат који нас сврстава међу прве у региону по питању дигитализације. Покрајинска влада 2021. и 2022. године председава Радном заједницом подунавских регија и једна од кључних тема јесте управо дигитализација, што указује на важност реализације пројеката у домену модернизације и дигитализације“, истакла је Ендерићева.

За ЦРМ софтверско решење пријавили су се градови Суботица, Сомбор, Кикинда, Вршац Зрењанин, Сремска Митровица као и општине Србобран, Бечеј, Бачка Паланка и Стара Пазова.