Софић: 30 милиона за економско оснаживање избеглих и расељених на територији АП Војводине

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац уручили су данас у Бачу 20 од укупно 103 одобрена уговора, у вредности од 30 милиона динара, за економско оснаживање породица са статусом избеглих и расељених на територији АП Војводине.

Средства ће бити усмерена за набавку пољопривредне механизације, прикључних машина, алата и различите опреме за производњу и услужне делатности којима се корисници баве.

Софић је том приликом истакао да Покрајинска влада преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону пружа све снажнију подршку избеглима и расељенима на подручју АП Војводине.

„У протеклих неколико година знатно смо увећали буџет Фонда, а самим тим и средства која путем бројних мера усмеравамо како бисмо унапредили квалитет живота свих који су свој дом пронашли у Војводини. Мером за економско оснаживање ове године обухватили смо све општине АП Војводине и задовољни смо што на овај начин подржавамо приватни бизнис и мале произвођаче, а средства за ову намену крећу се и до 300.000 динара по кориснику”, истакао је Софић и додао да ће се ова подршка наставити и наредне године.

Према речима директора Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александра Ђедовца, одзив за ову меру је био одличан, а већ у идућој години корисници ће имати прилику да учествују на конкурсима како за економско оснаживање, тако и за набавку грађевинског материјала.

Председник Општине Бач Стева Панић казао је да је у овом позиву дванаест корисника из те општине добило средства за економско оснаживање, и захвалио је за подршку коју Покрајинска влада пружа локалним заједницама.

Право на овај вид помоћи оствариле су 33 кориснице и 70 корисника који су испунили конкурсне услове.

Догађају су присуствовали и помоћник у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Јелена Добровић Бојановић и директор Фонда „Европски послови“ Огњен Допуђ.