Бјелић: Потребно је велико залагање за несметан развој локалних самоуправа

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић рекао је данас на семинару „У сусрет примени Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе“, да ће примена новог закона у многоме утицати на рационално управљење људским ресурсима, што је и суштина овог закона.

– Смањење броја запослених нас свакако очекује, а рационализација је дефинисана корацима које прописује закон. Рационализација ће се заснивати на квалитетној анализи свих кадрова, њихових специфичних знања и вештина. Анализом стања дошло се до закључка да локалне самоуправе не располажу увек са кадровима који су довољно обучени, првенствено у ресору за који сам ја задужен, а то је регионални развој и припрема и реализација пројеката из европских фондова. Због тога ћемо захтевати да се испуне одређени услови и критеријуми који ће бити изузетно високи – истакао је секретар Бјелић.

По његовим речима, скоро 70 одсто државне регулативе се имплементира на локалном нивоу, а основна ћелија развоја јесте јединица локалне самоуправе, те је на нама да обезбедимо услове за њен развој. Покрајински секретар Бјелић је додао, да ће више пажње бити посвећено усавршавању запослених и на тај начин ће се адаптирати наши градови и општине према Европској повељи о локалној самоуправи.
– Ресорни секретаријат ће се залагати да свака локална самоуправа, поред тога што има карактер базичне административне јединице и сервиса грађана, буде и специфична пројектна организација коју ће одликовати ефикасни пројектни тимови, који могу да реализују све пројекте везане за економски раст и развој, и привлачење домаћих и страних инвестиција, што ће допринети несметаном развоју локалних самоуправа – нагласио је секретар Бјелић.

Учесницима се обратила и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Уговички, која је нагласила да се овим законом уводи професионализација и деполитизација, и то се мора урадити кроз јачање капацитета људских ресурса и другим инструментима.

– Због тога је важно да се добро припремимо за примену овог закона, и уверена сам да нам је поред децентрализације, потребан и оперативнији систем, јер расподела надлежности треба да буде пропраћена одређеном одговорношћу, и квалитетним инструментима, међу којима су и финансијска средства. Та средства треба да регулише нови Закон о финансирању локалних самоуправа, који би требао да омогући бољи трансфер укупних средстава на локални ниво, а за то је намењено око 8 милијарди динара – рекла је министарка Удовички.

Учесницима су се обратили државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе је усвојен у марту ове године, а почеће да се примењује од децембра и уводи значајне промене у функционисање и организацију локалне самоуправе. Закон треба да успостави оквир за развој локалног службеничког система по угледу на органе државне управе, као и систем за континуирано стручно усавршавање запослених.

Семинар је организовала Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Саветом Европе, а овакав семинар ће бити одржан и у Суботици 27. јула. Семинар има за циљ да председницима градова и општина, као и кључним доносиоцима одлука у локалним самоуправама пружи информације о новом правном оквиру, као и о обавезама локалних самоуправа у имплементацији овог Закона и успостављање новог система за управљање људским ресурсима у локалним управама.