Амбасадорка Словачке у посети Покрајинској влади

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је састанку председника Покрајинске владе Игора Мировића и амбасадорке Словачке Њ.Е. Дагмар Репчекове, која је честитала председнику и члановима нове Покрајинске владе на избору.
У првом делу посете, председник Мировић и амбасадорка Репчекова разговарали су о конкретним пројектима за унапређење привредне сарадње, сложивши се да су економске теме веома важне, јер утичу на укупни друштвену развој и побољшање различитих сфера живота свих грађана.

На састанку, на коме је учествовао и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић констатовано је да би споразуме о међурегионалној сарадњи које Војводина има потписане са регионима у Словачкој, требало са папира превести у бар један конкретан пројекат.

Председник Мировић пренео је амбасадорки Дагмар Репчековој да је добродошла помоћ земље која је већ прошла пут транзиције према моделу ефикасне привреде. Предложио је да Словачка помогне у реализацији пилот-пројекта у две општине на територији АП Војводине, у едукацији наших пољопривредника на изради пројеката за коришћење средстава из IPARD II програма Европске уније, као инструмента за претприступну помоћ у области руралног развоја. Саговорници су се, такође, сложили да је неопходно радити на заједничким пројектима који би се реализовали у оквиру Дунавске стратегије, као што су, на пример, пречистачи отпадних вода.

У разговору је било речи и о сарадњи у области ИТ сектора, производњи зелене енергије из биомасе и когенеративних енергетских постројења.

У другом делу посете, амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова је председнику Покрајинске владе, покрајинским секретарима и њиховим заменицима представила приоритете Словачке током председавања Саветом Европске уније.
Као што је јуче рекла у Одбору за европске интеграције Народне скупштине, амбасадорка Репчекова је и у Покрајинској влади поновила да је један од приоритета и наставак процеса проширења Европске уније и да Србија има подршку Словачке у том процесу.