Мировић примио амбасадора Шведске и шведске привреднике

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас амбасадора Краљевине Шведске њ.е. Јана Лундина, а након тога одржао састанак и са представницима шведских предузећа, која успешно послују у Војводини, са којима је разговарао о примени плана привредног развоја у нашој покрајини и инвестицијама за унапређивање њиховог пословања.

Председник Мировић и шведски амбасадор Лундин, којем је ово и прва званична посета Војводини, истакли су да се Србија и Шведска могу похвалити пријатељским и стабилним односима, чему у прилог говори и чињеница да се ове године обележава 100 година српско – шведских дипломатских односа и пријатељства и сарадње два народа. Познато је да две земље, кроз сва дешавања која су обележила 20. век никада нису прекидале дипломатске односе, а традиција добрих односа је потврђена кроз снажну дипломатску активност, али и кроз економску и политичку сарадњу.

Председник Мировић изнео је да за две земље које имају изграђене тако добре односе, године одличне сарадње тек долазе, подсетивши да Покрајинска влада у складу са својим развојним програмом, приоритете за нашу покрајину види у њеном стратешком, привредном и инфраструктурном развоју. Поред постојећих инвестиција шведских компанија у Србији и Војводини, и планиране развојне помоћи, Мировић је изнео и важност сарадње у пројектима који се односе на заштиту животне средине. Саговорници су у том контексту, поменули и пројeкте Великог бачког кaнала, регионалних депонија, као пројекат водоснабдевања у Банату, чија реализација је од виталног значаја за ово подручје.

Амбасадор Лундин, који је изнео да постоји велико интересовање инвеститора из Шведске за улагања у Србију и Војводину, навео je да активна сарадња између наших земаља битна с аспекта економске и политичке стабилности. Томе у прилог изнео је и то што „Икеа“ ускоро отвара велики тржни центар у Београду, што је и пут за долазак нових инвеститора из Шведске. Амбасадор Лундин истакао је да планирана помоћ Шведске за ову годину, намењена развојним пројектима у Србији, износи 10 милиона евра.

У другом делу данашњих разговора са успешним шведским привредницима у Војводини, којем су присуствовали и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и директорка Регионалне агенције за развој Војводине Наташе Павићевић Бајић, председник Мировић најавио је предстојеће активности РАВ, чији подстицаји ће корисницима бити на располагању већ почетком јуна.

Председник Мировић истакао је овом приликом да ће Развојна агенција Војводине, у оквиру својих активности, имати додатне подстицајна развојна средства, намењена постојећим привредницима за унапређивање пословања и иновирање технолошког процеса. Како је Наташа Павићевић Бајић потврдила, реч је о бесповратним подстицајним средствима, уз одговарајућа обезбеђења, којим ће се помоћи развој фирми, које већ послују на здравим и стабилним основама.

Представници предузећа „Унимет“ из Каћа, које се бави производњом машинских елемената и један је од највећих извозника за Шведску из Србије, потом предузећa „INTEC“ Нови Сад чије пословање је везано за ИТ решења и „Столдеман“ из Темерина које се баве дистрибуцијом метала и пластике, изнели су вишегодишња искуства у свом пословању, које се одвија уз помоћ капитала компанија из Шведске. Најзначајније потребе изнели су по питању кадра који се образује у средњим стручним школама, као и остваривања боље сарадње са локалним самоуправама.

На састанку је договорено да у што скоријем периоду буде одржан састанак представника ових фирми и свих 45 војвођанских локалних самоуправа, ради сагледавања развојних потреба наше покрајине и њиховог ефикаснијег планирања, које ће подржати Покрајинска влада и надлежни секретаријати.