Амбасадор Казахстана у посети Покрајинској влади поводом потписивању споразума о сарадњи између Војводине и Алматинског региона

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је 9. августа 2016. године састанку потпредседника Покрајинске владе Ђорђа Милићевића, амбасадора Републике Казахстана у Србији, Њ.Е. Нурбаха Рустемова. На састанку се разговарало о сарадњи између Војводине и Алматинског региона, регије која се налази на југоистоку Казахстана, а која је најразвијенија и најнасељенија област у тој земљи. Алматински регион, који се налази на граници Казахстана са Кином и Киргистаном, је регија коју одликују развијена индустрија и пољопривреда, као и развијено мало и средње предузетништво. Са том регијом Војводина ће успоставити интензивније контакте, а споразум о сарадњи ће у наредних неколико недеља у Београду потписати председник Покрајинске владе, Игор Мировић, и гувернер Алматинског региона, Амандик Баталов.

– Споразум чије нас потписивање очекује, као и све што ће из њега проистећи, биће почетак квалитетније сарадње две регије од које очекујемо да допринесе и развоју односа наше две земље, Републике Србије и Републике Казахстан – рекао је потпредседник Покрајинске владе, Ђорђе Милићевић.

Потпредседник је током разговора истакао и то да је Војводина регија у којој су приоритетне делатности пољопривреда и производња хране, за шта постоје добри услови: квалитетно земљиште, добра клима, велико знање и искуство у земљорадњи уз постојање великог броја стручњака и научних институција из те области.

– У последње време се кроз примену нових технологија у производњи хране постижу све бољи резултати, а предстоје нам и велики кораци у области наводњавања. Веома важне области развоја су и саобраћајна инфраструктура и туризам, а у последње време се убрзано развија ИТ сектор. У Војводини постоје и значајни производни капацитети – рекао је потпредседник Милићевић, нагласивши да је простор за сарадњу Војводине и Алматинског региона велики, као и да је потребно усмерити је и на већу и динамичнију културну и научну размену између две регије и између две земље.
 
Амбасадор Републике Казахстан, Њ.Е. Нурбах Рустемов, изразио је задовољство чињеницом да ће досадашња сарадња бити учвршћена и интензивирана потписивањем званичног документа између два региона, и најавио брзу конкретизацију договора и практичне предлоге.
 
– Очекујем да резултати заједничких пројеката оснаже обе стране – рекао је амбасадор Рустемов.