Уручена уверења полазницима Програма „Управљање регионалним развојем путем ЕУ фондова“

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас додели уверења полазницима специјалистичког Програма „Управљање регионалним развојем путем ЕУ фондова“, који у сарадњи са Економским факултетом спроводи Фонд „Европски послови“АП Војводине.

„Ми данас имамо већ трећу генерацију младих људи који су прошли програм обуке у области управљања регионалним развојем путем ЕУ фондова. То је, за нас, веома значајано имајући у виду политичку спремност Србије и Покрајине Војводине да кроз процес европских интеграција постану део Европске уније где је функција регионалног развоја веома наглашена“, рекао је Бјелић и додао да је готово немогуће говорити о регионалном развоју, а при томе, немати едуковане људе који поседују стручно знање из те области.

Како је даље навео, јачање струковног кадра од изузетног је значаја посебно у условима када су стратешки правци развоја наше државе доминантно окренути према јачању укупног амбијента за привлачење привредних субјеката са добрим пројектима, који јачају наше економске перформансе, а пре свега, капацитет за креирање нових радних места и нових тржишта.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да је трећа генерација полазника овог специјалистичког програма, доказ да се иде у правом смеру. Како је навео, време пред нама носи промене, које ће пребацити тежиште на развојну политику.

„Због тога је неопходно да имамо критичну масу знања која ће то на локалном или неком другoм нивоу, спроводити и валоризовати“, казао је председник Пастор.

Пројекат „Управљање регионалним развојем путем ЕУ фондова“, финансиран је средствима АП Војводине, а учешће је узело 45 полазника из покрајинских секретаријата и институција, локалних самоуправа и организација цивилног друштва. Полазници су похађали часове у оквиру четири наставна модула: Економија, право и политике Европске уније и процес придруживања; Управљање локалним и регионалним развојем; Програми Европске уније и Управљање пројектима.

Додели диплома присуствовали су и директорка Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, Видосава Ендерић, декан Економског факултета из Суботице проф. др Александар Грубор.