У Сенти отворен градски парк у част сенћанских великана

У част великана српске књижевности Стевана Сремца и Стевана Раичковића данас је у градском парку у Сенти свечано обележен завршетак пројекта „Сентаизам“, који је имао за циљ уређење јавног парка, подизање споменика двојици књижевника и очувања њихове културно-књижевне оставштине.

Тим поводом испред покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама обратио се подсекретар секретаријата Станислав Радуловић, који је овом приликом указао на изузетно књижевно стваралаштво Стевана Сремца и Стевана Раичковића, истинских великана српске књижевности.

Он је истакао да је Стеван Сремац најизразитији представник српске хумористичке прозе, и уз Нушића највећи мајстор смеха у српској књижевности. У својим делима приказао је све три средине у којима је живео: војвођанску, нишку и београдско-србијанску.

„Стеван Раичковић, велики српски песник, главни је представник поезије субјективног лиризма у нашој послератној поезији. Он се уклапа у ону линију српског песништва коју чине наши најизразитији лирици (Бранко, Дис, Црњански, Десанка, Дединац), али не толико по утицајима које је претрпео колико по основним тежњама што су га покретале у стварању“, подсетио је Радуловић.

Заменик секретара у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Горан Иванчевић, истакао је да са поносом можемо рећи да културну стварност у АП Војводини карактерише богата разноликост и хармонија културно-историјских утицаја, што припада једној од најважнијих компоненти њеног свеукупног развоја.

„Осећам дужност да изразим захвалност свим учесницима у овом пројекту и свим донаторима који су имали у виду његов значај за развој наше културе и обогаћивање сфере културног живота грађана Сенте“, поручио је Иванчевић, скренувши пажњу на чињеницу да су пројекат подржали представници сва три нивоа јавног управљања, од републичког, преко покрајинског до локалног, што како је рекао, несумњиво говори о спремности да квалитетне пројекте заједнички финансирамо у интересу свих наших грађана.

Испред министарства за културу и информисање Републике Србије поздравне речи упутио је Младен Весковић, који је овом приликом истакао значај пројекта „Градови у фокусу“, преко којег је и општина Сента добила средства за овако садржајан и сврсисходан подухват, који је на корист свим грађанима Сенте.

У име домаћина речи захвалности упутио је секретар Скупштине општине Игор Стојков.