У Араду одржана конеференција „ Via Habzburg“

Поводом преузимања председавања Саветом Европе од Републике Аустрије и посвећености европским вредностима које промовише Жупанија Арад, као и културног и историјског наслеђа које је жупанија наследила од Хабзбуршке монархије, данас је у Aраду  у сарадњи са Институтом европских регија одржана конеференција под називом „Via Habzburg“ која је окупила бројне регионалне доносиоце одлука и културне актере.

Конференцији посвећеној проширивању једне од културних рута Савета Европе у име председника Покрајинске владе присуствовао је помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић.

Он је оценио да су окупљања посвећана јачању културних и туристичких веза од великог значаја за све актере у региону,  подсетивши на пример Новог Сада и Темишвара  који имају сарадњу у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године  кроз креирање заједничких програма и промовисање јединственог „европског културног региона“ који чине ова два града.

Како је наглашено током конференције, пројекат „Via Habzburg“ је један од културних путева Савета Европе а током дискусија у три панела  закључено је да за источну и југоисточну Европу  недостаје сличан културни пут, где је монархија  Хабзбург обликовала историјски  развој.

Округ Арад сада,  како је речено, покушава да се повеже са остатком Европе успостављањем сопственог културног пута хабсбуршког наслеђа и јачања историјских и културних веза посебно у контексту интензивирања туризма.

Хабзбуршка историјa сачувана је на местима која покривају хиљаде квадратних километара у западној, централној и источној Европи. Дворци, палате, величанствене цркве, манастири,  и изванредни музеји показују да је ова чувена династија не само одлучно обликовала и утицала на историју, већ и на уметност.

Конференцији су присуствовали председник Института европских регија, др Франц Шаусбергер, известилац Комитета региона, Стефано Доминиони, директор Института за културне руте Савета Европе, Лејла Штробол, аустријски комитет „Плава значка“ и председник и менаџер Via Habzburga-a Елизабет Удолф- Штробол.