Секретар Софић боравио у радној посети општини Kањижа

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић боравио је данас у радној посети општини Kањижа, где се састао са председником Општине Робертом Фејстамером.

На састанку се разговарало о тренутном стању, могућностима и потребама ове општине као и о примени Плана развоја локалних самоуправа за предстојећи период и учешћу локалних самоуправа на конкурсима за средства из достпуних фондова Европске уније.

Софић и Фејстамер су обишли Центар за пружање услуга социјалне заштите Kањижа, који је основан и опремљен у оквиру Интеррег ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска–Србија, а у чијем фокусу је поромција социјалног предузетништва. Центар се бави поспешивањем радних способности корисника у циљу бољег сналажења на тржишту рада, као и подршком запошљавању лица са инвалидитетом.

Ресорни секретар је том приликом навео да Општина Kањижа активно учествује у свим конкурсним активностима Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, те да укупан трансфер покрајинских институција према Општини Kањижа у протеклих неколико година износи готово 433 милиона динара, од чега је из Покрајинског секретаријата за регионални развој кроз различите конкурсне мере опредељено 7,5 милиона динара.

„Општина Kањижа је, такође, добар пример праксе и очигледно добро оформљеног тима када су у питању активности и учешће у програмима Интеррег ИПА прекограничне сарадње. Наиме, Kањижа је само у периоду 2014–2020. кроз програме прекограничне сарадње Мађарска–Србија, Румунија–Србија, Дунавски транснационални програм и Европа за грађане, повукла преко 4,7 милиона евра, што је изузетан резултат. Захваљујући тако активном учешћу обезбеђена су средства и за Центар социјалне заштите и боравак у ком се тренутно налазимо“, поручио је Софић и нагласио да су активности Секретаријата усмерене у правцу изградње ефикасне и савремене локалне самоуправе.

Он је подсетио на то да Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, осим мапирања ресурса у општинама АП Војводине, које се одвија у сарадњи са Фондом „Европски послови“, активно спроводи и процес увођења еУправе на територији Војводине у циљу обуке и коришћења постојећих и нових информационих услуга које би требало да заживе у наредном периоду и модернизују рад локалних самоуправа.

Догађају су присуствовали председник Скупштине општине Kањижа Роберт Лацко, заменик председника Општине Небојша Ракић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Шандор Егереши и подсекретар Дарко Миланковић.