Састанак са делегацијом кинеске провинције Хајнaн

Два месеца након потписивања Споразума о успостављању и развијању пријатељских односа и сарадње између АП Војводине и провинције Хајнан, председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са делегацијом те провиниције на челу са Сјаом Ђеом, председавајућим Друштва пријатељства са страним земљама.

Ово је веома важна посета, трећи сусрет наше две делегације за годину дана. Нисмо се задржали само на декларативним намерама које смо потписали, већ смо данас, дефинисали читав низ мера за конкретизовање сарадње наше две покрајине, пре свега у областима пољопривреде, културе и туризма, оценио је председник Мировић након састанка одржаног у Покрајинској влади.

„Снажно смо посвећени сарадњи коју имамо са Народном Републиком Кином, препознали смо у тој сарадњи и пријатељство и партнерство. Однос који градимо на националном нивоу желимо да пренесемо и на покрајински ниво“, нагласио је председник Мировић.

На састанку је договорено и учешће произвођача вина из наше земље на пољопривредном сајму у Хајнану који се одржава у децембру.

Саговорници су се сагласили да ће уложити заједничке напоре како би се активно спроводила размена и сарадња у областима од заједничког интереса.

Провинција Хајнан препознаје у АП Војводини искреног и поузданог партнера и од великог нам је интереса да наша сарадња траје што дуже. Наша посета Покрајинској влади само два месеца после потписивања Споразума је доказ да нам је сарадња са АП Војводином приоритет, изјавио је председавајући Ђао.

Провинција Хајнан најмлађа је кинеска провинција, са више од 9 милиона становника и високим степеном развијености.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.