Ново партнерство Војводине током Европске недеље региона и градова у Бриселу

Аутономна покрајина Војводина ће и ове године бити један од партнера током Европске недеље региона и градова, једног од најмасовнијих догађаја у Бриселу, који се одржава од 7. до 10. октобра 2019. године.

 У овогодишњем партнерству, поред Војводине учествоваће и тринаест других европских регија, а то су: Јужни Тирол, Тирол и Трентино (Алпски еурорегион), Корушка (Аустрија), Унија општина регије Атика (Грчка), Венето, Марке, Фриули Венеција Ђулија (Италија), Норланд (Норвешка), Поморски регион, Кујавско-поморски (Пољска), Буш ду Рон, Град Марсеј (Француска), Град Кастељон и Кастиља ла Манча (Шпанија).

Организатор најављује учешће региона и градова из 70 земаља, односно више од 150 дебата, панела и презентација, а очекује се око 6.000 посетилаца. У име АП Војводине, европској публици ће се представити Град Нови Сад, Омладинска престоница Европе за 2019. годину, односно политике и пројекти које у име Покрајинске владе и Града Новог Сада спроводи Фондација „ОПЕНС19“.

Презентација ће бити одржана 8. октобра 2019. у послеподневним часовима у седишту Комитета региона у Бриселу, а регистрација за поменути догађај почиње од 8. јула 2019. путем званичног вебсајта организатора: https://europa.eu/regions-and-cities/

У међувремену, Канцеларија АП Војводине у Бриселу била је домаћин састанка представницима партнерских регија у просторијама Мисије Републике Србије при ЕУ у Бриселу 27. маја 2019. године, где је разговарано о даљим корацима заједничке организације. Такође, ова прилика је искоришћена и за размену контакта и исукустава током састанка, чији је домаћин била Канцеларија АП Војводине.

Поред активности у склопу припрема за Европску недељу региона и градова, у Бриселу ће наредних месеци бити више активности везаних за Војводину, па ће тако средином месеца Канцеларија у Бриселу биће домаћин делегацији локалних одборника, затим ће 18. и 19. јуна у Комитету регија заседати Заједнички консултативни одбор Комитета региона и Републике Србије, чији су чланови изабрани покрајински представници.

У склопу локалне промоције културе и фестивала у Бриселу, која ће бити одржана 28. јуна у Краљевском парку, на штанду Србије биће представљен Град Нови Сад, Омладинска престоница Европе, као и фестивал „Егзит“.