Мировић и Меније о иницијативи да се АП Војводина укључи у Асоцијацију франкофоних регија и градова

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са потпредседником француског региона Оверњ-Рон-Алп Филипом Менијеом, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње АП Војводине са том индустријски и пољопривредно најразвијенијом регијом у Француској у областима економије, пољопривреде, културе и научно-технолошких истраживања.

На састанку је истакнута иницијатива да се АП Војводина укључи у међународну Асоцијацију франкофоних регија и градова.

„Позив да се АП Војводина придружи овој асоцијацији велика је шанса за нашу покрајину и прилика да покаже своје потенцијале у многим областима, пре свега у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, али и у ИТ сектору“, рекао је председник Мировић и додао да ће француске компаније у томе сигурно пронаћи свој интерес.

Саговорници су оценили да сарадња може бити продуктивна у бројним областима, те да традиционално пријатељство српског и француског народа може бити додатни мотив за нове контакте.

Према заједничкој оцени, у областима иновација и културе има много потенцијала за успостављање важних партнерстава и реализацију заједничких пројеката.

Меније је нагласио да је АП Војводина позната као регија у којој је снажно развијена пољопривреда, те да веома брзо напредује у области нових технологија и научно-технолошких истраживања.

Он је додао да је сарадња могућа и у сфери високог образовања и научно-истраживачких институција, те да наши стручњаци имају добру репутацију у свету.

Оверњ-Рон-Алп је велики административни регион у источном делу Француске, са укупно 12 департмана. Сматра се економски динамичним подручјем, а привреда се ослања на различите секторе – индустрију, пољопривреду, трговину, енергетику, високо образовање и истраживање, као и туризам. Има богату културну и историјску баштину, а такође је и привлачна туристичка дестинација због својих природних лепота, укључујући Алпе и Централне масиве.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.