Србија и Војводина имају велики потенцијал закључено на Конференцији Национално слушање Дунавске стратегије

Председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор поручио је у петак, 24. марта 2017. године, на отварању конференције Национално слушање Дунавске стратегије да је ова макростратегија Европске комисије, у коју је укључено 14 земаља дуж Дунава, темељ повезивања различитих култура и народа, која превазилази границе и кроз сарадњу на пројектима доноси бенефит за све народе дуж Дунава, а да је кључна улога политичког повезивања  земања Подунавског региона да „претвори реку Дунав у мост који повезује и доноси бенефит народима који ту живе“.

Председник Скупштине Иштван Пастор је овом приликом истакао да је Војводина поносна што јој је почетком марта одобрено пет великих стратешких пројеката у оквиру прекограничне сарадње Мађарска-Србија, а који су пример како се реализују приоритети који су дефинисани и у Дунавској стратегији.

„Допринос Скупштине Аутономне покрајине Војводине кроз ове стратешке пројекте огледа се у разумевању доносиоца одлука да подрже идеје за које су одобрена веома значајна финансијска средства“, рекао је Пастор.

Национални координатор за ЕУСДР у Републици Србији и заменик директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, Ана Илић позвала је овом приликом цивилни сектор и све актере од  државних институција, локалних самоуправа до невладиних организација, да се још активније укључе у Дунавску стратегију, чије је спровођење у Србији, од стране Европске комисије, недавно оцењено као једна врста пресека стања шта је до сада урађено, али и који су то будући изазови на које се може наићи у спровођењу ове макростартегије.

„Сав овај оквир не би имао много ефеката да не доводи до конкретних пројеката који се спроводе. Ипак, кроз све те постојеће и различите механизме за спровођење Дунавске стратегије идентификован је и реализован велики број пројеката, што транснационалних, прекограничних, али и националних пројеката који се спроводе само у Републици Србији, а који су сви негде део спровођења Дунавске стратегије“, рекла је Ана Илић и нагласила да неки од изазова препознају недовољно њудског капацитета, затим изазов је и политичк аподршка у Подунавском региону, али и миграциона криза.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Војновић истакао је овом приликом важност, као и шансе и могућности да грађани остваре бенефит кроз сарадњу 14 држава Подунавског региона.

„Дунав је највећа европска улица и најзначајнија привредна жила Европе, а Србија и Војводина морају максимално да искористе своју позицију у Подунавском региону и да на најбољи могући начин представимо и остваримо привредне, саобраћајне, туристичке, културне и друге потенцијале ради бржег развоја, веће запослености и бољег живота наших грађана“, поручио је подсекретар Војновић.

Штефан Аугуст Лутгенау, директор Фостер Еуропе и председник Фондације ДЦСФ, исказао је значај што активнијег учешћа цивилног сектора у Дунавској стратегији и нагласио да је данашња конференција у Новом Саду сјајан пример другим државама Подунавског региона, модела како треба да се успостави размена информације и повезивање свих нивоа институција од државних, регионалних, локалних до академских и цивилних у чему је Србија показала одличне резултате.

Шеф канцеларије ДСТ (Danube Strategy Point) Матија Вилфан такође је нагласио да Србија и војводина могу и треба да буду поносни, јер су пример за свих 14 држава Подунавског региона како је могуће и потребно укључити све нивое власти и учеснике једног друштва у дунавску стратегију.

„Ви данас треба да сте поносни на ову конференцију, јер је Србија изузетно ангажована и једна је од најактивнијих држава у Дунавској стратегији и то у свим областима“, нагласио је Матија Вилфан.

Конференција Национално слушање Дунавске стратегије, у организацији Покрајинског секретаријата за регионални развој, Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Фондације за развој домаћинства и НВО Свет и Дунав, уз подршку немачке савезне покрајине ‒ Баден-Виртемберг и Фондације Фостер Европа из Аустрије, одржава се као годишњи састанак свих заинтересованих страна ‒ учесника у спровођењу Дунавске стратегије у Републици Србији. На овогодишњој конференцији сумирани су досадашњи постигнути резултати и представљени програми прекограничне и транснационалне сарадње у којима учествује Република Србија.