Потпредседник Милићевић и секретар Бјелић са делегацијом Гуангдонга разговарао о могућностима за улагање кинеских инвеститора

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Покрајине Гуангдонг из НР Кине, коју предводи Ли Јиан, заменик генералног директора Канцеларије за спољне послове. Повод за овај сусрет је био разговор у вези са интензивирањем привредне и туристичке сарадње између наше покрајине и Гауангдонга и конкретизација договора, који су дефинисани током недавне посете државно – привредне делегације Гунгдонга Србији и нашој покрајини.
 
Посебну пажњу саговорници су посветили могућности за улагање кинеских компанија у фабрику за производњу електричне расвете, која би се налазила на територији Војводине. Гости из Кине показали су велико интересовање за овај пројекат и као једна од промотивних активности, а у склопу намере да се ова пословна идеја ускоро и реализује, планирано је да код нас буде приређена изложба на којој ће се представити најзначајнији кинески произвођачи расвете у оквиру празника који ова провинција негује.

Потпредседник Милићевић истакао је да идеја о изградњи фабрике расвете у Србији треба да омогући да се ови производи пласирају на тржиште овог дела Европе. Потпредседник Покрајинске владе истакао је спремност да понудимо неколико локација за овај пројекат и упутио позив потенцијалним пословним инвеститорима из Кине да обиђу ове локације, како би сагледали њихове предности и потребну опремљеност у складу са захтевима које имају. Истовремено, Милићевић је подсетио на напоре које Покрајинска влада улаже у опремање индустријских пословних зона, што је уједно и једна од њених приоритетних активности на привлачењу инвеститора.

Током овог сусрета размотрени су и модалитети учешћа у инфраструктурним саобраћајним пројектима, затим у области пољопривреде, са посебним освртом на прехрамбену индустрију.

Милићевић и Јиан су се сложили да најављено увођења безвизног режима за српске и кинеске држављане који треба да се успостави до краја године и увођење директне авио- линије између Београда и Пекинга, треба да допринесе још бољем развоју привредне и туристичке сарадње Србије и Кине, а у оквиру тога и АП Војводине.

Провинција Гуангдонг је најразвијенија туристичка покрајина у Кини која броји осам милиона посета од стране туриста годишње, а што је уз културниоисторијско наслеђе коју наша земља има, добар импулс за унапређивање туристичке сарадње између наше две земље. Делегација из Кине упутила ја званичан позив Покрајинској влади за учешће на Сајму туризма 2017, који ће бити одржан у главном граду ове кинеске покрајине Гуангдзоу. На крају сусрета договорено је да задужени представници Војводине и Гуандонга који ће у најскоријем року размотре прве наредне кораке датуме следећих сусрета везаних за данашњи разговор.  Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, покрајински секретар урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и саветница председника за међурегионалну сарадњу Сенка Бенгин.