Председник Мировић и секретар Бјелић примили амбасадора СР Немачке Аксела Дитмана

У данашњем сусрету у Покрајинској влади, председник Покрајинске владе Игор Мировић и амбасадор СР Немачке у Републици Србији Њ.Е. Аксел Дитман (Аxел Диттман) констатовали су да су немачке компаније које послују у Војводини веома активне и да су, како је рекао амбасадор Аксел Дитман, веома задовољне својим пословањем. Саговорници су се сагласили да су то добре основе за унапређење привредне сарадње везане за конкретне инвестиције компанија и у другим општинама на простору покрајине, а исказано је и интересовање да се улаже посебно у Новом Саду.

Поред директних инвестиција, Немачка је, у сарадњи са Владом Републике Србије и више институција у нашој земљи, укључена у низ пројеката, као што су чишћење Палићког језера и дуално образовање у стручној школи у Пећинцима. Председник Покрајинске владе Игор Мировић потврдио је да је Покрајина спремна да учествује у таквим пројектима, као и у другим пројектима који финансирање црпе из доступних европских фондова.

Том циљу посебно доприноси међурегионална сарадња коју АП Војводина остварује са немачким покрајинама Баден-Виртемберг, Баварска и Есен. На данашњем састанку разговарало се управо о интензивирању те сарадње, разменом посета делегација Војводине и Баден-Виртемберга, немачке покрајином са којом је сарадња највише одмакла.

Председник Мировић је истакао да је Немачка један од најснажнијих партнера на путу Србије у Европску унију и, у том контексту, упознао амбасадора Дитмана са идејама и плановима Покрајинске владе на пољу убрзаног економског развоја и улоге Војводине, као и о начинима и изворима финансирања тог развоја. Посебна тема је била је и изградња нове зграде Радио-телевизије Војводине, покрајинског јавног сервиса који свакодневно емитује програме на десет језика, при чему је председник Мировић затражио подршку Немачке у једној од фаза реализације овог значајног пројекта.