Нераскидиве су везе са Републиком Српском у свим областима

Пријатељство и везе Републике Србије и Републике Српске нераскидиви су у свим областима, рекао је вечерас, поздрављајући у Скупштини АП Војводине учеснике манифестације „Дани Српске у Србији“, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

„Овакви сусрети не само што у симболичком смислу представљају израз саборности и солидарности српског народа, већ верификују и обострану спремност на стваралачке, продуктивне и конкретне аранжмане у свим областима, од привреде, науке и спорта до културе, просвете и туризма“, додао је Бјелић.

Са друге стране, министар у Влади Републике Српске Дане Малешевић изразио је задовољство што се део те манифестације одвија и у Нови Саду, посебно у делу презентације шароликости традиције, обичаја и културе српског народа, обухваћене концертом „Стазама завичаја“.

Присутнима су се у Скупштини обратили и њен генерални секретар Никола Бањац и директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило. Непосредно пре поучетка концерта „Стазама завичаја“, учеснике је на Тргу слободе поздравио покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

„Завичај је дивна реч, јер нам пружа могућност препознавања самог себе, буди у нама љубав, радост и традицију, подстиче колективно памћење, дефинише наш идентитет и, најзад, одређује наше место на планети“, нагласио је Штаткић.

По његовим речима Република Српска и Република Србија, као и сви Срби, ма где год да су, чине једну нераскидиву животну и културну матрицу.

„Зато и треба да негујемо завичајне стазе, јер једино тако чувамо нашу традицију, културу и веру градећи идентитет српског народа“, нагласио је Штаткић.

Манифестација „ Дани Српске у Србији“ одржава се пету годину за редом, добијајући тиме идентитет традиционалног сусрета са све већим бројем учесника.

У богатом културно уметничком програму који је у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, а уз подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада, организовао Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, учествовало је преко 300 извођача из Републике Српске и из Србије.