Завршна конференција пројекта “Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE”

Нови Сад, 27. децембар 2021. године – Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локaлну самоуправу Видосава Ендерић учествовала је на завршној конференцији пројекта “ Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE”, суфинансираног од стране Европске уније у оквиру Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020. године. Конференцији су присуствовали и представници партнерских институција: Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду, Клинички центар Војводине, Факултет електротехнике, рачунарства и информацијских технологија Осијек, Свеучилиште у Славонском Броду и Клинички болнички центар Осијек.

Помоћница покрајинског секретара Видосава Ендерић истакла је значај прекограничних пројеката и у вези са тим рекла да квалитетна реализација прекограничних пројеката који се односе на обновљиве изворе енергије, међу којима је и пројекат „RESCUE“, допринoси са једне стране смањењу негативних ефеката постојања граница као административних, правних и физичких баријера, али исто тако и промоцији и унапређењу коришћења различитих облика обновљивих извора енергије у прекограничној области.

У свом обраћању помоћница Ендерић оценила је да овај пројекат успешно демонстрира иновативни приступ обновљивим изворима енергије за јавне зграде, као и значај сарадње на билатералним пројектима који имају за циљ успостављање заједничког истраживачког и образовног оквира у прекограничном региону.

„Увођењем енергетски ефикасних паметних система управљања енергијом у зградама, овај пројекат промовише одрживо решење са ниским садржајем угљеника за здравствене центре и зграде универзитетског образовања, демонстрирајући применљивост на друге јавне зграде“, изјавила је Ендерићева, након чега је честитала учесницима на успешној реализацији пројекта.

Она је нагласила да ће Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и у будућности улагати труд и напор да се поспеши конкурисање свих институција са територије АП Војводине за прекограничне програме, јер сваки пројекат доприноси стварању прекограничних мрежа и партнерстава, развоју заједничких прекограничних активности и тиме оживљавању привреде, заштити природне и животне средине, те повећању социјалне кохезије програмске области.

Догађају су присуствовали и покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај др Саша Игић, проректор Универзитета у Новом Саду проф. др Никола Јорговановић, као и партнери из Р. Хрватске.