Одржана завршна конференција у оквиру реализације пројекта DR SHARE у Хрватској

Завршна конференција у оквиру пројекта „Смањење катастрофа, стандардизовање анализа опасности и процене ризика – DR SHARE“ одржана је 19. јуна 2017. године у Винковцима у Хрватској.

Пројекат је окупио партнере из три државе – Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Завршној конференцији су присуствовали представници свих партнерских институција укључених у реализацију пројекта, као и представници бројних институција из државе домаћина који се активни у области управљања ризицима и ванредним ситуацијама.

Помоћник секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин, који предводи партнерски тим испред Србије, односно Војводине, је овом приликом рекао да је овим пројектом направљен значајан искорак у правцу побољшања организације снага цивилне заштите оспособљене за ефикасно деловање у ванредним ситуацијама у пограничном подручју три државе.

– Пројекат је резултирао припремом ИТ апликације која ће, захваљујући интензивној сарадњи коју смо током релаизације пројекта имали са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, своју примену доживети кроз редовне активности Сектора за ванредне ситуације. Овакви пројекти су веома значајни јер унапређују оснаживање узајамног поверења и разумевања, учвршћују нашу суседску сарадњу и активно доприносе напретку у укупном процесу европских интеграција – истакао је Подрашчанин.

Вредност пројекта DR SHARE је 281.222 евра, од чега је 75 одсто финансирано од стране Европске уније. Пројекат је започет 1. јануара 2016. године, а предвиђено је да траје укупно 18 месеци.