Војводина и Гелдерланд, корак ближе сарадњи две покрајине

Представници АП Војводине у Бриселу учествовали су од 22. до 23. маја на конферeнцији „Подстицање предузетништва кроз одрживи развој“ у Арнему, главном граду највеће холандске покрајине Гелдерланд. Ова конференција је одржана у склопу промовисања резултата покрајине Гелдерланд у области предузетништва, због којих је од стране Комитета региона награђена титулом Европски предузетнички регион за 2019. годину. На позив домаћина, а у настојању интензивирања сарадње са овом холандском покрајином, представници Војводине у Бриселу су одржали више значајних састанака.

Канцеларија АП Војводине у Бриселу је током прошле године успоставила сарадњу са Представништвом холандских региона у Бриселу, док се у протеклих годину дана покрајина Гелдерланд истакла као најпожељнији холандски регион за успостављање сарадње у више области.

„Са покрајином Гелдерланд су у протеклих годину дана успостављени добри контакти и интензивна комуникација, а Канцеларија Војводине у Бриселу је уверења да би у наредном периоду требало формализовати сарадњу две покрајинске владе, односно заинтересованих секретаријата“, истакао је Шеф Канцеларије у Бриселу Срђан Мачкић.

Гелдерланд и Војводина имају сличне географске карактеристике, а главне привредне гране у обе покрајине су пољопривреда и информационе технологије. Такође, иако је Гелдерланд значајно развијенији регион, управо то је прилика да се кроз сарадњу унапреде знања, вештине и технологија у различитим областима.

Поред тога, приоритет у наредном периоду ће бити у повезивању малих и средњих предузећа из Гелдерланда и Војводине, с обзиром да је Гелдерланд један од водећих европских региона у области подстицања предузетништва, али и уопште добар пример синергије регионалне владе, послодаваца и грађана. То је заједнички закључак састанка са директором за међународну сарадњу покрајине Гелдерланд, Еријем Тијинком, са којим је разговарано о организовању сусрета двеју покрајинских делегација. У том циљу, у Канцеларији АП Војводине у Бриселу 19. јуна биће одржан састанак са представницом Гелдерланда у Бриселу Ребеком Хеј.

Представници Гелдерланда су током ове посете изразили уверење да због географских сличности и економских предиспозиција, две покрајине имају велики потенцијал за сарадњу. Такође, констатовано је да је најбољи пример досадашња успешна сарадња наших институција са Универзитетом у Вагенингену. Ова прилика је искоришћена и за разговор са представницима Развојне агенције Источне Холандије (Оост НЛ), у чијој ингеренцији је шири регион од провинције Гелдерланд, те је договорена привредна промоција АП Војводине, чија би реализација требала бити завршена до краја ове године.

Током конференције, представљени су домаћи привредници, односно субјекти који подстичу развој предузетништва, те су размењени контакти и интересовања за повезивањем.