Војводина домаћин годишњој конференцији Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР)

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сардњу и локалну самоуправу Александар Софић, присутвовао је данас у Скупштини АП Војводине отврању дводневне годишње конференције Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР).

Конференцију је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић истакавши да је регионална сарадња од изузетног значаја, посебно у неизвесном времену у ком се налази цео свет, и да је ово прилика да се конкретизују нови модели сарадње пограничних региона и на овом и на другим европским просторима.

Овогодишња дводневна конференција одржава се у Скупштини Војводини под називом „Нова решења за будућност прекограничних региона“ са више од 140 учесника из свих европских региона.

„Близина и наслоњеност пограничних региона једних на друге, честа комплементарност привредних и других потенцијала, обострано присуство припадника националних мањина као својеврсног моста повезивања, само су део фактора који ту сарадњу чине лакшом и ефикаснијом“, изјавио је председник Мировић.

Председник Мировић подсетио је на то да је АП Војводина била један од главних иницијатора оснивања и институционализације Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса, која успешно функционише већ готово 25 година и која окупља још седам пограничних жупанија из Републике Мађарске и Републике Румуније.

„Заједнички документ о овој Регионалној сарадњи, као квалитетном примеру, један је од укупно 46 споразума, протокола, меморандума и других докумената које је АП Војводина потписала са 36 региона из 17 земаља широм света. Ови подаци најбоље говоре о нашој отворености како за сарадњу пограничних региона, тако и за регионалну сарадњу у целини“, изјавио је председник Мировић.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор навео је, као добар пример, сарадњу између Србије и Мађарске, у оквиру које је од 2007. до 2019. године реализован 71 пројекат у вредности од 65 милиона евра.

„Није то превелик износ, али су везе, контакти и сарадња остварени. Посебно је значајно то што је ова конференција ставила младе у фокус, јер сав наш напор не значи ништа ако не сачувамо и задржимо младе људе“, изјавио је Пастор.

Председник АЕБР Карл-Хајнц Ламберц изјавио је АП Војводина већ дуги низ година спада у изразито активне и успешне регионе када је реч о прекограничној сарадњи.

„Прекогранична сарадња је од посебног значаја за кохезију на европском континенту и приоритетан је задатак уколико желимо да постанемо јединствени. Кроз сарадњу и дијалог, сви се морамо залагати за заједништво“, истакао је Ламберц.

Шеф одсека за пројкете у Секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Марија Фењац учествовала је на панелу – Нове финансијске перспективе ЕУ и прекогранична сарадња. Она је током дискусије нагласила да је у наредном периоду с обзиром на то да је тренутно у току припрема „Плана развоја АПВ 2022-2030“ као и планови развоја на локалним нивоима, од велике важности плански и систематски приступити ефикасном коришћењу екстерних извора финансирања.

„У предстојећем периоду посебан акценат секретаријата биће на пружању одговарајуће подршке градовима и општинама на територији АП Војводине, у јачању међуинституционалне сарадње и оспособљавању што већег броја запослених у ЈЛС за припрему и реализацију међународних пројеката“ поручила је Фењац, и додала да је заједнички циљ достизање стандарда ЕУ чиме би се обезбедио квалитетнији живот грађанима Аутономне покрајине Војводине.

Она је најавила да је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у наредном периоду спреман да буде стручна и техничка подршка јединицима локалне самоуправе које до сада нису оствариле очекивани резултат у контексту припреме и реализације прекограничних пројеката, како бисмо што спремнији дочекали наредно Програмско раздобље.

Улога Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), која делује као основна платформа за промоцију и саветовање локалних, регионалних, националних и европских креатора политике о питањима везаним за прекограничну сарадњу, једина је организација у Европи која представља пограничне регионе. Има 100 чланица из Европске уније и суседних земаља.

Асоцијацију су основали 1971. године први погранични региони који су започели прекограничну сарадњу у Европи после Другог светског рата, јачајући интеграцију грађана преко националних граница са циљем заступања њихових заједничких интереса, унапређивања сарадње између пограничних региона широм Европе, истицања њихове улоге и промовисања размене искустава, информација и решења.