Десет година успешне сарадње са Штајерском

Шеф канцеларије аустријске регије Штајерска, др Роналд Родл и шеф Канцеларије АП Војводине Срђан Мачкић састали су се у Бриселу. Састанку су присуствовали и Сабина Цимерман, експерт за регионалне фондове ЕУ у Канцеларији Штајерске у Бриселу, као и Ђорђе Цицовић, саветник у Канцеларији АПВ у Бриселу.
 
Саговорници су истакли досадашње добре односе две регије, који активно трају протеклих десет година, а у оквиру којих је Штајерска значајно допринекла подизању капацитета покрајинске администрације и привлачењу страних инвестиција. Савезна Република Аустрија је један од најважнијих економских партнера АП Војводине, али и значајан политички савезник у процесу европских интеграција Републике Србије.
 
Током састанка, разговарано је о даљим иницијативама две регије, повезивању привредних кластера, посебно у ИТ и ауто индустрији. Др Родл је упутио позив представницима различитих војвођанских кластера да буду гости сродних представника у Грацу у наредном периоду.
 
Са г-ђом Цимерман су размењени контакти значајни за даљу сарадњу у области европских пројеката, посебно у оквиру програма попут Хоризонти 2020, Интеррег и других.

Једна од важнијих тема је такође била и повезивање две регије у области туризма, где је закључено да и АП Војводина и Штајерска бележе водеће резултате у својим земљама, те да на основу тога има простора за размену позитивних искустава, вештина и знања.