У Новом Саду почео 6. Регионални пословни форум

Данас је у Новом Саду, у форми хибридног догађаја, одржан шести  Регионални пословни форум, а тема овогодишњег скупа је примена вештачке интелигенције у пољопривредно- прехрамбеној и металопрерађивачкој индустрији, као и информационо-комуникационим технологијама. 

Учесници форума су  компаније из региона, као и регионалне привредне коморе, развојне агенције и друге институције које пружају подршку за развој малих и средњих предузећа и побољшање економске климе, а пријављено је 130 учесника из више од 20 земаља.

Према речима организатора, очекује се учешће  200 компанија и преко 150 Б2Б састанака који ће се одржавати онлајн путем платформе  која је отворена до 8. децембра.

Отварајући скуп покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самуоправу Александар Софић истакaо је да је Војводина, са преко 600 компанија које су уложиле 11,6 милијарди евра, препозната као изузетно просперитетна регија за инвеститоре.

„Да радимо одличан посао и да економски знатно јачамо, говоре и статистички подаци – у последњих седам година на годишњем нивоу имамо 50.000 новоотворених радних места у Републици Србији, од чега у просеку 12.000 у Војводини. У односу на јул прошле године, ове године имамо 60.000 радника више, од којих је 14.000 запослено у АП Војводини“, подсетио је Софић и истакао да су сусрети попут данашњег прилика више да се заједнички креирају још повољнији пословни услови и конкретне привредне користи.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић казао је да је Форум идеална платформа за умрежавање и регионално повезивање, нарочито у доба глобалне кризе, те да се управо на овај начин утиче на то да се она што мање одражава на привреду нашег региона.

Путем видео-линка, присутнима се обратио и председник Скупштине европских регија Алберт Кастеланос. Он је истакао да пословни форуми овог формата, осим што пружају простор за измене у економским приликама региона, нуде и могућност за решавање важних политичких питања.

Након пленарног дела форума, своје потенацијале представиле су кинеска провинција Шадонг, италијанска регија Фријули-Венеција-Ђулија, Каталонија и немачка покрајина Хесен.

Догађају су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница и Александра Ђанковић, председник Привредне коморе Валдоаза Пјер Кушли, директор Канцеларије за трговину и инвестиције Каталоније Хорхе Салгадо, директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић, директор Фонда „Европски послови“ Огњен Допуђ и други.