ПКВ у Бриселу: Састанци са привредним удружењима и Европском комисијом

Делегација Привредне коморе Војводине, предвођена генералним секретаром Јованом Вујичићем, боравила је у дводневној радној посети Бриселу, у четвртак 7. и петак 8. јуна 2018. Првог дана посете, делегација се у представништву италијанске регије Ломбардија сусрела са представником асоцијасије привредних комора Лудовиком Монфортеом, где је разговарано о могућностима сарадње, те заједничким наступима у оквиру ЕУ пројеката. Такође, једна од тема била је и могућност прикључивања АП Војводине мрежи „Регал“, која окупља аутохтоне произвођаче хране, где би ПКВ била један од носилаца активности са наше стране.

Представници Хрватске привредне коморе су на састанку који је одржан у просторијама Канцеларије АПВ у Бриселу поделили своја досадашња искуства и активности у пред приступном периоду, посебно у контексту интензивирања привредних активности кроз процес европских интеграција. Представници обе привредне коморе су са задовољством констатовали велики проценат успешности међусобне сарадње и искоришћености средстава из прекограничних фондова. Делегација ПКВ је такође боравила и на конференцији белгијских извозника, која је организована од стране града Брисела, где је разговарано о потенцијалним економским мисијама, кроз које би ПКВ омогућила својим члановима да посете различите привреднике у Белгији, како би се створили услови за потенцијалну сарадњу.

Економски представник Амбасаде Краљевине Белгије у Београду је овом приликом поздравио делегацију ПКВ. На последњем састанку првог дана посете, организован је сусрет са представником Уније фламанских предузетника, Коеном де Ридером, током којег су представљене конкретне могућности повећања робне размене између две регије, АП Војводине и Фландрије.

Други дан посете искоришћен је за састанке са представницима Европске комисије, тачније генералног директората за проширење (ДГ НЕАР) и ген. директората задуженог за предузетнике и мала и средња предузећа (ДГ ГРОW). Европски представници упознати су са привредним окружењем у АПВ и актуелним темама, посебно у циљу пружања информација Европској комисији ради извештавања о напретку. Такође, у оквиру ДГ ГРОW представљени су развојни пројекти ПКВ где су представници Европске комисије упознали представнике ПКВ са тренутно расположивим инструментима, разговарано је и о даљем развоју програма Х2020 и Косме у оквиру предложеног Вишегодишњег финансијског оквира у периоду 2021-2027.

Канцеларија АПВ у Бриселу истиче да је ова посета показатељ могућности првиредне сарадње са субјектима базираним у Бриселу, те позива и друге актере из АПВ да пронађу свој интерес у оваквим тематским посетама у циљу остваривања додатних могућности.