Састанак са ректором Колеџа Европе на тему заједничких пројеката

Представници АП Војводине у Бриселу, предвођени шефом Канцеларије АПВ у Бриселу, Срђаном Мачкићем и  Амбасадорка Републике Србије при ЕУ, Ана Хрустановић, 12. јануара 2018. године присуствовали су састанку који је у свом кабинету уприличио ректор престижног Колеџа Европе  професор Јорг Монар (Jorg Monar).

Фонд „Европски послови“ АПВ је већ годину дана у комуникацији са представницима ове престижне школе у циљу повећања квалитета обуке у оквиру програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“. Тема састанка са ректором Монаром у Брижу је свакако била даља конкретизација сарадње кроз образовни програм који спроводи ФЕП, али и потпуно нова академска иницијатива за заједнички Ерасмус + пројекат у оквиру Жан Моне мреже. Представници АПВ су ректора Монара упознали са детаљима ове иницијативе, те ће у наредном периоду предложене институције разговарати о потенцијалном заједничком партнерству. Ово академско партнерство подразумева високошколске установе из АПВ и Републике Српске и Колеџ Европе као носиоце пројекта.

Поред тога, разговарано је о могућностима потписивања меморандума о сарадњи између Владе Републике Србије и Колеџа Европе у циљу унапређења административних капацитета наше земље у области европских послова, али и унапређења квалитета обуке службеника у оквиру новоформиране Националне академије за јавну управу. Најављено је да би током априла месеца могло доћи до посете делегације наионалне академије Брижу.
 
Такође, договорено је да у октобру 2018. председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, одржи предавање студентима нове академске промоције на Колеџу и тиме промовише Републику Србију и досадашње резултате на путу европских интеграција.