„Сајам завичаја“ промовише вредност заједништва, сарадње и развоја

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и министарка трговине и туризма у Влади Републике Српске Драгица Ковач, отворили су данас, 6. јуна 2019. године у Новом Саду први „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“.

Милићевић је истакао да је интенција ове манифестације да буде интегришућа и кохезиона снага за припаднике нашег народа и у Србији и у региону, али, и стимуланс за напредак региона у целини.

-Покрајинска влада апсолутно подржава подстицање наших институција, привредника, туристичких радника и културних и других посленика за продубљивање и развој постојећих и проналажење нових облика међусобне сарадње – нагласио је Милићевић.

Први „Сајам завичаја“ је окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности, тој сарадњи могу дати нове облике, и нову садржину. Према Милићевићевим речима, међу њима су представници привредних комора Републике Српске, Бања Луке, Војводине, туристичких организација Републике Српске и Војводине, Заједничког већа општина Вуковара и привредници из земаља региона. Такође, ова сајамска манифестација окупила је око 50 завичајних удружења, која презентују своју културу, традицију и обичаје, и својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се овде доселили.

– Наша сарадња је с једне стране базирана на заједничким емоцијама које реч завичај симболизује. С друге стране она мора да буде базирана и на обостраном интересу – навео је Милићевић, и додао да тај интерес може да се пронађе у заједничким пословним подухватима.

Милићевић је подсетио да је пре неколико дана Влада Републике Српске прихватила донацију Владе Србије у износу од 9,3 милиона евра за финансирање пројеката у локалним заједницама у Српској.

– Пратећи политику наше државе, у контексту целокупне бриге за наш народ у земљама у окружењу, и њеног чврстог опредељења, да у томе не прави никакве компромисе, подршка Покрајинске владе јесте наше трајно опредељење – нагласио је Милићевић, и додао да се кроз покрајински Фонд за избегла и расељена лица у континуитету помаже онима који су дошли у Србију, али и повратницима.

Министарка трговине и туризма у Влади Републике Српске Драгица Ковач је изразила задовољство због организовaња манифестације, која, како је истакла, пружа прилику да се на једном месту скупе идеје, стваралаштво и представе потенцијали српског народа.

– Ова манифестација промовише вредност заједништва, сарадње и развоја – нагласила је министарка Ковач, и додала да с друге стране доприноси унапређењу сарадње у бројним областима и додатној афирмацији наших потенцијала у региону. Она је као област од заједничког интереса истакла туризам, наводећи да је сваки трећи туриста у Србији из Републике Српске.

„Сајам завичаја“ заједнички су организовали Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Фонда за пружење помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине Републике Српске, чланови Покрајинске владе, покрајински посланици, представници Заједничког већа општина Вуковар.