Радни састанак поводом пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић одржали су у петак, 09. септембра,  састанак, на коме су се окупили представници општине Кањижа и јавних водопривредних предузећа „Воде Војводине“ и „Ативизиг“ из Мађарске, како би заједнички дефинисали пројекат прекограничне сарадње, којима би конкурисали за средства Европске уније.

Наиме , Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска – Србија расписао је Стратешки позив за подношење предлога пројеката од важности за погранични регион између Србије и Мађарске, који су усклађени са важећим националним и регионалним стратегијама и који имају снаге да допринесу побољшању квалитета живота становника пограничних региона.

Једна од области у којима би се овакви пројекти могли реализовати односи се на унапређење прекограничних система за управљање водама и превенцију ризика од поплава.

С обзиром на то да су водопривредни проблеми исти са обе стране границе, на данашњем састанку обе стране су исказале спремност да, кроз заједнички пројекат, а на локалном нивоу, дефинишу одговор за екстремне услове у заштити од поплава и подземних вода.

Састанку су присуствовали и потенцијални партнери на пројекту, в.д. директора Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ Славко Врнджић, генерални директор мађарског јавног водопривредног предузећа „Ативизиг“ Петер Козак са сарадницима и председник општине Кањижа Роберт Фејстамер са сарадницима.