Покрајински секретари одржали радни састанак са потпредседницом Скупштине жупаније Чонград Аном Мађар

Ресорни секретари четири покрајинска секретаријата, одржали су данас радни састанак са потпредседницом Скупштине жупаније Чонград у Мађарској и потпредседницом Скупштине европских региона (АЕР) задуженом за проширење и ЕУ, Аном Мађар.

На састанку је оцењено да је досадашња сарадња покрајинских секретаријата и жупаније Чонград изузетно успешна те да су одобрени пројекти који се финасирају из фондова Европске уније, донели конкретне резултате на добробит грађана Војводине и жупаније Чонград.

Саговорници су се сагласили да постоји простор за интезивирање сарадње и подршку у кадидатури нових пројеката, наводећи питања иновативних приступа у пољопривреди, подршку малим и средњим предузећима, пројекте путне инфраструктуре и сарадњу путем евро-регионалне агенције ДКМТ за пројектну документацију изградње железнице која ће повезати суседна места с обе стране границе између Мађарске и Србије.

Важна тема разговора била је и примена обновљивих извора енергије, биомасе те разматрање могућег формирања заједничког енергетског буџета и спровођење принципа енергетске ефикасности.

Потпредседница жупаније Чонград као важну пројектну иницијативу истакла је поновно увођење гајења индустријске кудеље, која је раније у текстилној индустрији имала дугу традицију, нагласивши да би се кандидовањем сложеног пројекта, кудеља користила у иновативној индустрији, ауто-индустрији те као биоенергент.

Покрајински секретари и потпредседница Скупштине Чонграда, састали су се у оквиру међународне конференције„Биомаса – потенцијал за раст“, која се данас одржава у Новом Саду, поводом наставка скупштинске сарадње између АП Војводине и Жупаније Чонград те проширења сарадње на друге покрајинске секретаријате.

Састанак са потпредседницом Мађар, одржали су покрајински секретар за регионални развој међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, секретар за за урбанизам и заштиту животне средине, Владимир Галић, секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић и покрајински секретар за енергетику грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић.