Отворен Други позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Република Хрватска 2014-2020

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Јован Подрашчанин присуствовао је данас свечаној конференцији, одржаној у Градској кући у Суботици, поводом  отварања  Другог позива за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија за период 2014 -2020.

Други јавни позив за достављање предлога пројеката, у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија  2014-2020, отворен је 30. марта 2018. године, а реч је о Програму европске територијалне сарадње, који наставља успешну сарадњу Хрватске и Србије.  Програмско подручје обухвата подручја четири жупаније североисточне Хрватске и пет округа северозападне Србије у којима живи око 2,3 милиона становника. Укупан буџет програма износи 40 милиона евра, а буџет је обезбеђен из средстава Европске уније и додатних средстава држава учесница. Координатор припреме пројекта је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, а оперативно га реализује Агенција за регионални развој Републике Хрватске, као Управљачко тело и Министарство за европске интеграције, као Национално тело у Републици Србији.

Циљ Програма је јачање социјалног, економског и територијалног развоја прекограничног подручја. Буџет програма намењен је пројектима који се односе на четири тематска приоритета: запошљавање, социјалну инклузију и здравство, животну средину, превенцију ризика и производњу енергије, туризам, културно и природно наслеђе, конкурентност и развој малих и средњих предузећа.

На конференцији су учествовали и помоћник министра за европске интеграције у Влади Републике Србије Михајило Дашић, помоћница министарке регионалног развоја и фондова Европске Уније Кристина Билић, затим Јоана Кирило, таск менаџер за Интеррег ИПА програме прекограничне сарадње у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији, Стела Арнери, директорка Агенције за регионални развој, Анђелка Хајдек из Управљачког тела Програма и Давор Скочибушић, шеф Заједничког секретаријата Програма.

Више информација о самом Програму можете наћи  на следећој страници: http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/2nd-call-proposals/