Заједничке инвестиције као нови модел окупљања око пројеката

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовао је данас отварању Београдских инвестиционих дана где је говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић који је истакао да је покрајина опредељена да се креће путем брзог економског развоја, чија је главна полуга окупљање око пројеката. Он је пословним људима и потенцијалним инвеститорима окупљеним на овом пословном форуму представио начине и принципе за привлачење инвестиција у Војводину.

Мировић је навео да је најважнија ствар стабилна макроекономска и фискална политика коју води Влада Србије и, како је рекао, нешто што се види „голим оком“, што није ствар идеолошке или политичке констатације, јер се постигнути резултати не могу сакрити.

Поред тога, у земљи је постигнута пуна политичка стабилност и она је, како је навео Мировић, успостављена и у Војводини. Мировић је посебно нагласио да је у Војводини формиран компетентан тим који има одличну сарадњу са Владом Србије, што је и демонстрирано заједничком седницом две владе, на којој су у више од 20 области припремљене заједничке инвестиције, као нови модел окупљања око пројеката.

У таквим новим условима, концепт економског развоја треба, како је нагласио, да мотивише и привуче нове инвеститоре, а као пример навео је заједнички рад на изградњи научно-технолошког парка у Новом Саду, што је заједничка инвестиција Владе Србије, покрајине Војводине, Града Новог Сада и Новосадског универзитета.

– Ако средства будемо усмеравали само на области и пројекте о којима ће данас бити речи бићемо успешнији него раније. Спремни смо да домаћим и страним инвеститорима пружимо додатне финансијске подстицаје у односу на оне који додељује Влада Србије, што је важно због мотивисања инвеститора да дођу баш у Војводину – рекао је Мировић и додао да ће пословним људима, поред ових подстицаја, бити представљени пројекти у области саобраћајне инфраструктуре, изградње јавних објеката у области здравства, културе, информисања и пројекти у области наводњавања.
 
Форум се одржава од 24. до 26. октобра, у београдском Сава центру, а организују га Град Београд, Привредна комора Београда и Централноевропски форум за развој (ЦЕДЕФ) и окупиће око 600 учесника из двадесетак земаља.