Предочени приоритети Покрајинске владе и потенцијали Војводине

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и помоћник Небојша Дракулић, у оквиру манифесрације Европска недеља региона и градова, присуствовали су састанку са руководством представништва немачке покрајине Баден-Виртемберг и руководством Дунавске стратешке тачке.

Састанку су присуствовали Јоханес Јунг, директор представништва Баден-Виртемберга и директор Дунавске стратешке тачке Матија Вилфан, са сарадницима.

У разговору су предочени потенцијали Војводине и сви приоритети Покрајинске владе, а немачки партнери су исказали спремност да помогну у реализацији истих. Саговорници су се сложили да је потребно интензивирати сарадњу у оквиру Дунавске стратегије и да се у наредном период усагласе конкретни пројекти и активности.

Представници Дунавске стратешке тачке представили си рад и могућности ове нове институције, а Влада покрајине Баден-Виртемберг основала је Дунавску стратешку тачку (Danube Strategy Point), у оквиру свог представништва при Европској унији у Бриселу. Дунавска стратешка тачка је институција у структури Стратегије Европске уније за Дунавски регион (EUSDR) чији је основни циљ унапређење процеса спровођења Стратегије и јачања сарадње између заинтересованих страна у региону Дунава.

Дунавска стратешка тачка ће администрирати ЕУ средства кроз пројекат техничке помоћи Координаторима приоритетних области Дунавске стратегије за период 2015-2016. године. Након овог двогодишњег пилот периода, Дунавска стратешка тачка ће анализирати евалуацију учинка и ефективности.