Одржана онлајн конференција са представницима Поткапартске области на тему функиционисања јавне управе

Помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, присуствовала је онлајн конференцији на тему функционисања јавне управе између представника Поткапартске области (Пољска) и представника бројних институција и локалних самоуправа АП Војводине.

Конференција је организована у циљу размене искустава и примера добре праксе на тему јавне управе, а догађај је отворио маршал Поткапарске области Владислав Ортил.

Разговарано је о административној реформи у Пољској, функционисању регионалне управе на примеру Поткапарске области, институционалним и финансијским инструментима подршке када је у питању инвестициона активност региона, затим о механизмима повлачења бесповратних средстава, буџетирању јединица локалне самоуправе те функционисању општинских власти двају региона.

Организацији конференције претходило је потписивање документа Писмо о намерама којим се АП Војводина прикључује имплементацији пројекта под називом „Ефикасна управа-трансфер знања и добре праксе из Поткарпатске области предстваницима админстрације АП Војводине“, који је потписан током марта ове године.

Такође је оцењено, да ће у наредним корацима сарадње између АП Војводине и Поткарпатске области, посебан акценат бити на разматрању механизама за коришћење расположивих програма и фондова Еврпске уније.

Конференцији су са српске стране присуствовали представници бројних институција, општина и градова АП Војводине а пројекат је финансиран од стрaне Министарства спољних послова Републике Пољске у оквиру програма Јавна дипломатија 2022.