Одржан пети по реду „Дан добављача – Агробизнис 2022”

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић говорио је данас у Привредној комори Војводине, поводом одржавања петог по реду „Данa добављача – Агробизнис 2022”.

Реч је догађају који окупља домаће и стране компаније које послују на подручју АП Војводине, као и стране компаније из сектора пољопривреде – с фокусом на прехрамбену и прерађивачку индустрију, с циљем да се домаће компаније укључе у велике добављачке ланце страних компанија, те да се тако омогући повећање извоза на страна тржишта.

Обраћајући се присутнима, Софић је истакао да је ова манифестација изузетно значајна јер омогућава улазак наших домаћих привредних субјеката у велике међународне ланце добављача, чиме се првенствено поспешује БДП, повећава извоз и смањује увоз, што је у сагласности с приоритетним циљем Владе РС, као и Покрајинске владе, а то јесте – убрзан економски развој земље.

Он је подсетио на то да надлежни покрајински секретаријат годинама уназад успешно спроводи конкурсну меру за набавку опреме привредним субјектима, те да је за овогодишњи конкурс евалуација у току.

„Ове године сарађујемо са експертима Светске банке, те ћемо у наредној години ову конкурсну меру још уже оријентисати како бисмо наша мања привредна друштва у потпуности оспособили за улазак у међународни ланац добављача. То значи да ћемо финансијски подржати процес стандардизације која је неопходна како бисмо постали конкурентни за улазак у велике добављачке ланце”, поручио је Софић.

Директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић нагласио је да се сваке године бележи све већи број учесника на овом догађају, јер наши привредници препознају значај оваквих сусрета.

„Ово је изузетно важно, јер тржиште све више, осим класичне производње сировина, потражује прераду производа у готове производе и полупроизводе. Такође, домаћи производи све више добијају на цени, а процес технологије – који се све брже усавршава и код нас у Србији – дозвољава малим и средњим предузећима да пруже адекватан одговор на потребе тржишта”, поручио је Буљешевић.

Овогодишњи дан добављача одржава се у хибридној форми – уживо и путем он-лајн платформе која је предвиђена за Б2Б састанке и за повезивање домаћих и страних привредника, трговинских ланаца, малих и средњих предузетника, пољопривредних газдинстава и задруга. Пријављено је више од 250 привредних друштава, а предвиђа се да ће по завршетку догађаја бити остварено око 150 пословних контаката.