Мировић: Везе Републике Србије и Републике Српске нераскидиве

„Везе Републике Србије и Републике Српске су нераскидиве, сарадња на свим нивоима успешно се одвија, и то је нам је заједнички приоритет“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић данас након састанка у Бања Луци са председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

На састанку одржаном у Влади Републике Српске разговарано је о досадашњој сарадњи, као и о спровођењу Споразума који су потписали Мировић и Вишковић 2019. године и којим је, како је оцењено, сарадња АП Војводине и Српске на свим нивоима интензивирана.

„Војводина је снажно посвећена сарадњи са Републиком Српском и она је у протекле четири године значајно унапређена. Војводина као један од најразвијенијих српских крајева има обавезу и потребу да ради на заједништву, повезивању наших људи, институција и установа, јер све то резултира и развојем економија“, изјавио је председник Мировић.

Вишковић је изјавио да Војводину и Српску везују не само економске теме, већ и братске и пријатељске везе.

„На данашњем састанку договорен је заједнички наступ наших привредника на међународним сајмовима што ће бити прилика за промоцију заједничких потенцијала“, рекао је Вишковић и додао да је било речи и о размени искустава у сфери привлачења страних инвестиција и коришћења средстава из ЕУ фондова.

Мировић је данас, након састанка у Влади Републике Српске, посетио општину Костајницу поводом уручења грађевинског материјала – помоћи коју је обезбедила Покрајинска влада, преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, за 53 породице чији су стамбени и пратећи објекти уништени након земљотреса.

„Ми на делу показујемо братство, солидарност, заједништво, показујемо да нам је стало до народа Републике Српске и да наша заједничка политика мора бити политика усмерена на корист свих грађана. Уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића сви заједно ћемо се потрудити да обезбедимо услове да се живот у Костајници што пре врати у нормалу“, рекао је председник Мировић.

Председник Мировић је током данашње посете Бања Луци разговарао и са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, који му је захвалио на помоћи коју је Војводина обезбедила за санирање последица земљотреса у Костајници.

Радној посети присуствовали су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.