Милићевић и Бјелић разговарали са привредницима у Оџацима о развоју на локалу

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић посетили су у уторак, 18. априла 2017. године, Оџаке, где је на округлом столу под називом „Развој, потенцијали и проблеми привреде у општини Оџаци“, разговарао са привредницима оџачке општине о њиховој улози у развоју привреде на локалу, као и о тренутним приликама и проблемима са којима се суочава привреда у оџачкој општини.

Како је Ђорђе Милићевић уочи округлог стола изјавио представницима медија, овакав сусрет представника општинског и покрајинског руководства са привредницима, добра је прилика да се у директном сусрету чује шта је то што предузетници тренутно раде, које нове програме развијају, али и да се види са којим се проблемима у раду сусрећу, како би их заједнички решавали. Он је рекао да ће Покрајинска влада, у оквиру сарадње свих нивоа власти – републичке, покрајинске и локалне, у складу са својим надлежностима, чинити све да олакша привредницима свакодневно пословање, али и да ствара услове за даљи развој.

„Ово је прилика и да ми из Покрајинске владе представимо мере за субвенције за подстицај свих видова привредне делатности. У 2017. години у покрајинском буџету су предвиђене значајне мере за подстицај пољопривреде, привреде, и области туризма и услуга“, истакао је потпредседник Милићевић и навео да ће у даљим контактима и разговорима бити могуће проценити које би то још мере могле бити усвојене, како би се још више подстакао привредни развој и олакшао рад привредницима.

Милићевићевић је подсетио на то да је најважнији приоритет у програму Покрајинске владе управо бржи економски развој, и као најзначајнију вест за све привреднике навео формирање Развојне агенције Војводине, формиране на иницијативу Покрајинске владе. Циљ ове Агенције је директно субвенционисање нових производних погона и отварање нових радних места бесповратним средствима, уз врло јасне критеријуме за доделу ових средстава, као и кроз врло јасно дефинисане инструменте обезбеђења од стране привреде за повлачење ових подстицајних средстава.
„Ово је веома важна вест и ветар у леђа привреди“, рекао је потпредседник Милићевић данас у Оџацима.

Потпредседник Покрајинске владе је рекао на округлом столу и да се најбољи резултати постижу уколико се ради заједнички, пуном сарадњом привредника и представника локалних, покрајинских и републичких власти, као и да су заједнички циљеви бржи економски развој, равномеран регионални развој и смањивање разлика између развијених и мање развијених насеља, циљ да у свакој општини функционише барем једна радна или индустријска зона, отварање нових радних места и бољи квалитет живота.

Милићевић је рекао да је Покрајинска влада током 10 месеци од тренутка конституисања, то време посветила анализи затеченог стања, након чега је предузела конкретне кораке: рефинансирање и реструктуирање јавног дуга, као и формулисање приоритета који су исказани у усвојеном буџету за текућу годину. Како је нагласио, консолидацијом јавних финансија остварене су значајне уштеде, а послата је и јасна порука о томе на који се начин мора управљати јавним финансијама. Бржи економски развој, који ће пратити и развој у другим областима – здравству, култури, заштити животне средине, циљ је Покрајинске владе која, остваривањем тог циља, доприноси бржем и јачем развоју Републике Србије.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић рекао је на данашњем округлом столу да је секретаријат који води у дневној комуникацији са локалним самоуправама у Покрајини, као и да су информисаност о институционалним капацитетима и припрема пројеката за конкурисање код европских фондова кључне активности на којима овај секретаријат у сарадњи са локалним самоуправама ради.

У данашњем активном разговору са привредницима, пољопривредним произвођачима и представницима компанија које послују у Оџацима, учествовале су и потпредседница Скупштине АПВ Снежана Седлар и председница Привременог органа општине Оџаци Латинка Васиљевић. Оцењено је да је потребно наставити праксу оваквих директних сусрета, како би се разменом информација о идејама, плановима и пројектима, уз заједнички рад остварили и најбољи резултати.